Bănci și Asigurări

Peste 7,4 mil. carduri pe piata

02.03.2006, 20:13 7

Numarul cardurilor valide de pe piata a ajuns la 7,44 milioane in ianuarie, cu aproape 4% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, indica datele BNR.

In volum absolut, luna ianuarie a adus o crestere cu 275.000 de unitati a pietei cardurilor, usor mai mica decat cea din luna anterioara.

Cardurile in lei continua sa detina o pondere predominanta, totalizand 7,28 milioane in ianuarie, cu 266.000 de unitati mai mult decat in decembrie trecut. In ultimele 12 luni, piata cardurilor a crescut cu 26%, respectiv 1,5 milioane de unitati.

Astfel, ritmul mediu lunar de crestere a fost de aproximativ 130.000 de unitati.

Expansiunea numarului de carduri a accelerat in ultimele luni, in contextul in care majoritatea jucatorilor importanti au desfasurat campanii de promovare a acestor produse. Bancile au inceput chiar sa se orienteze mai mult pe cardurile de credit, dupa ce piata a crescut mai ales prin emiterea de produse de debit. Si organizatiile de plata subliniaza cresterea numarului de carduri de credit. Tendinta se suprapune unei schimbari in comportamentul clientilor, care incep sa foloseasca tot mai mult cardurile pentru plati la comercianti.

Emiterea de carduri a fost stimulata si de lansarea de noi produse, cum ar fi cardurile co-branded, despre care bancherii spun ca au dovedit ca au un potential ridicat de crestere.

Cardurile de credit ofera acces permanent la o linie de finantare, insa bancherii spun ca aceste produse asigura extralichiditati pentru nevoi neprevazute si nu se preteaza la achizitia de bunuri de consum de folosinta indelungata. De altfel, costurile imprumuturilor pe cardurile de credit sunt sensibil mai mari decat cele ale creditelor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO