Bănci și Asigurări

Petru Rares, IBR: Bancherii cu experienta se retrag in consultanta sau antreprenoriat

12.10.2008, 17:55 80

Tendinta tot mai pronuntata a managerilor de top din banci de a se retrage in businessuri proprii in domeniul consultantei adanceste lipsa de personalul cu experienta din sistem.
"Situatia este agravata si de tendinta din ce in ce mai accentuata de iesire din sistem a unor specialisti de varf, care fie se orienteaza catre activitatea de consultanta financiara, fie infiinteaza societati financiare non-bancare, fie se alatura unor societati transnationale de top", a declarat Petru Rares, directorul general al IBR, in deschiderea targului de joburi Banking Jobs, desfasurat saptamana trecuta.
Specialistii care pleaca din industrie provoaca un efect de domino, determinandu-i si pe ceilalti salariati cu experienta din zona operationala si din back-office sa-i urmeze.
"Cu toate ca in fiecare an sute de studenti ies de pe bancile facultatilor cu profil economic sau finante banci, numarul mare al acestora nu ii face pe bancheri sa fie mai optimisti in legatura cu rezolvarea nevoilor de resurse umane", afirma Rares.
Cel mai recent exemplu este cel al lui Ionut Patrahau, fost director general adjunct al Bancii Transilvania, care a decis in vara sa renunte la functia executiva, urmand sa se dedice antreprenoriatului. Patrahau va oferi consultanta conducerii executive a Bancii Transilvania, cu care are un contract de exclusivitate pe cel putin un an.
Tot anul acesta Dan Bunea, fost vicepresedinte executiv al BCR responsabil cu coordonarea trezoreriei, a pus bazele unei case de consultanta, in colaborare cu Dorin Cojocaru (fostul sef al retailului in BCR) si Traian Mazdrache, fost director in BCR Asigurari.
In urma cu doi ani, Doru Lionachescu, un bacher cu o experienta vasta, a parasit echipa de conducere a Bancpost, si a fondat casa de consultanta Capital Partners, care a fost preluata recent de grupul elen Piraeus Bank.
Petru Rares mai adauga ca multi dintre absolventii de profil nu pot fi vazuti ca potentiali angajati pentru de catre banci, pentru ca multi lucreaza inca din primii ani de facultate.
Totodata, absolventii care pot fi recrutati de banci trebuie sa treaca prin cateva luni de pregatire pana sa devina eficienti, ceea ce duce la crearea unui deficit.
"In bancile din Romania sunt acum angajate peste 70.000 de persoane. Se apreciaza ca doar in ultimii doi ani au intrat in sistem peste 13.000 angajati noi, fara experienta. Unii conducatori de banci apreciaza ca peste o treime din salariati au mai putin de doi ani experienta. In atare conditii, se poate vorbi chiar despre o criza a resurselor umane in banci", mentioneaza Rares.
Alaturi de constructii, retail si malluri, bancile reprezinta cel mai activ aspirator de personal de pe piata locala. In ultimii ani, institutii ca BRD, Banca Transilvania sau Piraeus au angajat sute sau chiar mii de oameni, datorita campaniilor sustinute de extindere in terioriu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO