Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor s-a majorat cu 34% la 9 luni

16.11.2007, 19:29 12

Piata asigurarilor a crescut cu 34% (in euro) in primele noua luni ale acestui an, pana la 1,6 mld euro in prime brute subscrise, fata de 1,2 mld euro in aceeasi perioada din 2006, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In lei, cresterea pietei a fost mai lenta, de numai 25%. In schimb, daunele brute platite au crescut cu aproape 41% in euro, pana la 690 mil. euro.
Asigurarile generale au adus 80,65% din totalul pietei, adica aproape 1,3 milioane de euro, in timp ce piata asigurarilor de viata a depasit 300 de milioane de euro in primele noua luni ale acestui an.
Intre asigurarile generale, cele auto (Casco si RCA) ocupa aproape 72%: asigurarile auto facultative Casco detin 44,5% din asigurarile generale, iar asigurarile auto obligatorii RCA detin 26,8%. Pe clase de asigurari, cele mai rapide cresteri au avut loc la asigurarile de garantii (plus 95% in lei), asigurarile Casco (plus 43% in lei) si cele de pierderi financiare (plus 41% in lei).
La asigurarile de viata, cele simple acopera 64% din total, iar cele legate de fonduri de investitii cu capitalizare acopera 34%, restul de 2% fiind alte polite de viata.
Cresterea pietei asigurarilor a depasit asteptarile in aceasta perioada, evolutia pietei fiind bazata mai degraba pe cresteri de portofoliu decat pe majorarea cotatiilor de prima, conform reprezentantilor CSA. Daca pastreaza ritmul de crestere, piata asigurarilor va depasi doua miliarde de euro anul acesta, fata de 1,6 mld. euro anul trecut.
"Probabil ca la sfarsitul anului vom ajunge la o capitalizare pe piata asigurarilor de peste doua miliarde de euro", a declarat ieri si Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, prezent la conferinta organizata de CSA. Totusi, "piata asigurarilor creste mai lent decat cea bancara sau pietele de capital", a mai observat ministrul.
Romania ramane pe ultimul loc in Europa dupa nivelul primelor brute subscrise pe cap de locuitor, cu circa 80 de euro, in timp ce in regiune el atinge cateva sute de euro, iar in statele occidentale el este de cateva mii de euro.
Vosganian a declarat ca piata financiara din Romania este una dintre cele mai stabile din regiune, rezistand fara probleme socurilor si turbulentelor survenite in ultima perioada la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO