Bănci și Asigurări

Piata IFN-urilor a ajuns la 6,4 mld. euro

04.07.2008, 22:18 130

Piata institutiilor financiare nebancare (IFN), incluzand societatile de credit de consum si cele de leasing, a ajuns anul trecut la 23 de miliarde de lei (aproape 6,4 miliarde de euro), potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare al BNR.
Astfel, finantarile date de IFN-uri au ajuns sa reprezinte 13% din totalul creditelor acordate, incluzand sistemul bancar. Soldul total al creditelor era la sfarsitul anului trecut de 172 de miliarde lei (47,6 de miliarde de euro).
Leasingul financiar detine cea mai mare pondere - de 82%, in totalul finantarilor acordate de IFN-uri in 2007. Valoarea bunurilor finantate prin activitatea de leasing a ajuns la 5% din PIB, adica la
20 de miliarde de lei, in timp ce creantele totale ale IFN insumau 23 de miliarde de lei in 2007.
Spre comparatie, in 2005 contractele de leasing aveau o pondere de 3% din PIB, adica de 5 miliarde de lei. In octombrie trecut, Emilian Antonescu, director adjunct al Directiei de Reglementare si Autorizare, estima o triplare a pietei finantarilor acordate de IFN-uri pentru anul 2007.
Creditele de consum sunt pe locul doi ca pondere in activitatea societatilor financiare nebancare, la distanta mare de finantarea prin leasing, avand o valoare totala in 2007 doar de 1,9 miliarde de lei.
"Dinamica finantarilor acordate prin leasing si cea a creditului neguvernamental evidentiaza complementaritatea celor doua activitati - de leasing si creditare bancara, explicabila partial prin legaturile de capital existente intre cele doua sectoare. Urmand tendinta observata in ultimii ani, societatile de leasing afiliate bancilor detin in continuare cea mai mare pondere din piata, de peste 65%", precizeaza analistii BNR.

Continua expansiunea leasingului. Portofoliul de credite s-a diversificat pe tipuri de utilizatori si pe domenii de activitate, odata cu maturizarea pietei de finantare a activelor imobiliare in defavoarea finantarii auto, iar in paralel durata contractelor s-a extins, subliniaza analiza BNR.
"Cresterea duratei contractelor de leasing poate avea efect negativ asupra riscului de credit cauzat de deprecierea accentuata a bunului finantat in primii ani de functionare", subliniaza insa analistii bancii centrale.
Totusi, Raportul remarca o concentrare a finantarilor in aria institutiilor incluse in Registrul special al BNR - cu o pondere de 90%- care favorizeaza un management adecvat al riscului in conditiile in care acestea sunt supuse unor cerinte prudentiale ferme.
Creantele restante si indoielnice erau la sfarsitul lui 2007 la un nivel mult mai ridicat in cazul institutiilor financiare nebancare, de aproape 6%, fata de sistemul bancar - in care creditele neperformante detin o pondere de 0,77%.
"Este de asteptat ca acest ecart sa inregistreze o tendinta de diminuare datorita trecerii acestor institutii financiare sub autoritatea de reglementare si monitorizare a BNR. In cazul institutiilor financiare nebancare din Registrul special, supravegheate de BNR, a fost stabilit un cadru de gestionare si monitorizare a riscului de credit asemanator celui aplicabil institutiilor de credit", se arata in raportul bancii centrale.

Restantieri la leasing. Principala amenintare privind activitatea institutiilor financiare nebancare o reprezinta riscul de credit, insa ponderile variaza semnificativ in functie de tipul finantarii: leasing, credite de consum sau credite imobiliare, avertizeaza BNR. Cele mai multe restante se regasesc in portofoliul de leasing, cu o pondere de 6,41% in total. Creditele restante si indoielnice sunt la un nivel mult mai scazut, in activitatea de creditare a investitiilor imobiliare, de doar 0,02%, iar creditele de consum restante au o pondere de 3,81% din totalul portofoliului de consum. "Desi proportia este mai mare in cazul activitatii de leasing, analiza trebuie nuantata tinand seama de probabilitatea mare de recuperare in cazul contractelor de leasing, datorata detinerii - de catre societatile de leasing - a dreptului de proprietate asupra activului finantat pe toata durata de derulare a contractului", precizeaza analistii BNR.

IFN-urile mari, mai eficiente ca bancile. In ce priveste performanta, sectorul IFN-urilor a inregistrat anul trecut un nivel adecvat al indicatorilor de gestiune financiara, cu o rentabilitate financiara si economica mai mare in cazul societatilor din Registrul Special al BNR fata de cele din Registrul General. Piata societatilor nebancare a fost reglementata la inceputul anului 2006 printr-o ordonanta de guvern, care intocmea trei registre in care au fost inscrise institutiile financiare, in functie de domeniul de activitate si dimensiunea afacerii.
Institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul Special al BNR, adica cele 37 de societati cu un volum de activitate mare si supravegheate prudential de banca centrala, s-au dovedit a fi mai eficiente anul trecut chiar decat sistemul bancar per ansamblu.
Rentabilitatea financiara s-a apropiat de nivelul de 12%, in timp ce indicatorul pentru sistemul bancar a fost de 10,3%. Rentabilitatea financiara pentru IFN-urile din Registrul General al BNR, adica cele 217 entitati cu un volum mai mic de activitate si doar monitorizate de Banca Centrala, a inregistrat un nivel la jumatate, de 5,5%.
"Analiza indicatorilor de profitabilitate si rentabilitate financiara aferenti anului 2007 evidentiaza un sector financiar robust, a carui dezvoltare este sustinuta de rentabilitatea activitatii desfasurate", comenteaza BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO