Bănci și Asigurări

Piata monetara: scadentele mici sunt mai scumpe

01.12.2005, 20:33 13

Dobanzile pe piata monetara au inregistrat o inversare, jucatorii platind mai mult pentru atragerea de disponibilitati pe termen scurt decat pentru scadente mai lungi. Dealerii spun ca evolutia este determinata de asteptarile privind scaderea dobanzilor, chiar daca usoara, pe un orizont mai lung.

Astfel, bancile au ajuns sa ofere o dobanda de aproape 6% pe an pentru atragerea depozitelor pe o zi, in timp ce la termenul de un an ofera mai putin de 5%. In cazul plasarii fondurilor, bancile cer 7,6% pe an pentru perioada de o zi si numai 7,2% pentru 12 luni.

Inversarea a avut loc o data cu "revenirea" dobanzilor pe termen scurt (scadentele la o zi, respectiv o saptamana) la niveluri mai ridicate, dupa ce BNR a reluat sterilizarea excesului de lei din piata monetara.

"Nivelurile actuale ale dobanzilor reflecta asteptarile privind o inflatie in decelerare, astfel incat sa se mentina la niveluri real pozitive. In plus este vorba si despre convergenta regimului monetar la cel al zonei euro, care presupune o banda de variatie pentru dobanzi cuprinsa intre 2,3% si 2,8% pe an", apreciaza Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.

In conditiile in care banca centrala atrage excesul de lichiditate din piata la o dobanda de 7,5% pe an, jucatorii ezita sa plaseze lichiditatile pe termen scurt la randamente sensibil mai mici. Pe de alta parte, piata se asteapta la o scadere treptata a dobanzilor, ceea ce se reflecta prin nivelurile mai mici afisate pentru scadentele lungi. Ultimele operatiuni open-market ale bancii centrale au fost organizate in urma cu o saptamana, insa piata asteapta o noua licitatie in viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO