Bănci și Asigurări

Piata valutara de la Bucuresti s-a stabilizat la tranzactii de 36 mld. euro pe luna

Piata valutara de la Bucuresti s-a stabilizat la tranzactii de 36 mld. euro pe luna

Potrivit unui studiu al Bancii Reglementelor Internationale, in aprilie anul trecut volumul mediu zilnic tranzactionat la Bucuresti a fost de 3 miliarde de dolari, in timp ce in Cehia media a fost de 5 miliarde, iar in Polonia de 9 miliarde de dolari. * estimare ZF

20.06.2008, 20:05 16

Volumul total tranzactionat pe piata valutara de la Bucuresti a coborat usor in mai fata de luna precedenta, la 35,9 miliarde de euro, arata un calcul realizat de ZF pe baza datelor medii zilnice anuntate de BNR.
In luna aprilie tranzactiile valutare insumasera aproape 36,5 miliarde de euro, in timp ce recordul a fost stabilit in ianuarie, cand volumul total urcase la aproape 42 de miliarde de euro.
Scaderea sumelor tranzactionate a venit pe fondul unei reduceri a volatilitatii, comparativ cu lunile precedente. Euro a oscilat in mai intr-o banda relativ ingusta, intre 3,63 si 3,69 lei, in conditiile in care apetitul jucatorilor pentru tranzactionare a fost destul de redus. In aprilie, cotatiile fluctuasera intre 3,56 si 3,73 lei pentru un euro.
Luna ianuarie, care a adus recordul tranzactiilor, a consemnat si un varf al aprecierii euro, care se apropiase de 3,8 lei. Cresterea cotatiilor a fost oprita atunci de o interventie a bancii centrale, dupa cum au afirmat dealerii.
Datele BNR arata ca schimburile interbancare au crescut usor in mai, media zilnica urcand la 614 milioane de euro, fata de 607-609 milioane, in precedentele doua luni.
De la inceputul anului piata valutara a inregistrat constant iesiri nete de valuta, desi de mica amploare. In mai, bancile au vandut clientilor in medie 1,09 miliarde de euro zilnic, in timp ce cumpararile de la clientela au fost de 1,08 miliarde de euro.
Comparativ cu mai anul trecut, volumul total tranzactionat la Bucuresti marcheaza o crestere cu 33%. Ritmul de dezvoltare a pietei inregistreaza insa o atenuare. Spre comparatie, in ianuarie curent tranzactiile au fost cu 131% mai mari decat in prima luna din 2007, in timp ce in aprilie cresterea incetinise la 56%.
Dealerii spun ca o mare parte din volumele inregistrate pe partea de clientela reprezinta de fapt sume de bani care se "rostogolesc", fiind angrenate in tranzactii reversibile (swap) pe termen scurt.
Oricum, piata de la Bucuresti ramane in urma celor din regiune si cu mult sub nivelul pietelor dezvoltate din Vestul Europei.
Potrivit unui studiu al Bancii Reglementelor Internationale, in aprilie anul trecut volumul mediu zilnic tranzactionat la Bucuresti a fost de 3 miliarde de dolari, in timp ce in Cehia media a fost de 5 miliarde, iar in Polonia de 9 miliarde de dolari.
Pe pietele mai dezvoltate, volumele sunt sensibil mai mari. Astfel, in Austria media a fost de 18 mld. euro zilnic, in timp ce pe piata valutara franceza tranzactiile s-au ridicat la 120 de miliarde de euro.
Mai mult, la Bucuresti majoritatea tranzactiilor derulate sunt simple, reprezentand vanzari sau cumparari la vedere (spot), in timp ce pe pietele dezvoltate predomina operatiunile complexe (swap).
Desi BNR a dat verde pentru operatiunile cu instrumente complexe (derivative) inainte de aderarea la Uniunea Europeana, in cadrul procesului de liberalizare a contului de capital, inca nu a creat un cadru de reglementare a acestei piete, considerand ca volumele nu ar justifica un asemenea demers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO