Bănci și Asigurări

Piaţa valutară s-a animat în primăvară: Tranzacţiile au crescut cu peste 20% în martie, aprilie şi mai

Piaţa valutară s-a animat în primăvară:...

Autor: Liviu Popescu

04.06.2015, 00:04 107

Jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de aproape 1,7 mld. euro în fiecare zi lucră­toare din luna mai, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Volumul total de tranzacţii din luna mai s-a ridicat la 33 mld. euro.

Evoluţia de luna trecută a pieţei va­lu­ta­re confirmă practic trendul început în lu­na martie, când tranzacţiile au revenit la creşteri de două cifre, după o prăbuşire a pie­ţei în primele două luni. Tranzacţiile valu­tare au crescut cu 28% în martie şi cu peste 20% în aprilie, după scăderi de 21% şi res­pectiv 29% în lunile ianuarie şi februarie. În martie fusese atins un maxim al ultimelor 21 de luni. Analiştii spun că tranzacţiile valutare au crescut în luna mai pe fondul creşterii volatilităţii din piaţă, în contextul preocupărilor privind situaţia Greciei. Valoarea me­die zilnică a tranzacţiilor din primele cinci luni a fost de aproape 1,6 mld. euro, în creştere cu echivalentul a 60 mil. de lei faţă de media zilnică din primele două luni de anul trecut.

Cursul de schimb a fluctuat în luna mai într-un interval destul de îngust, de 4,43-4,46lei/euro, în cea mai mare parte a timpului situându-se în jurul pragului de 4,45 lei. Tranzacţiile de pe piaţa valutară locală sunt în marte parte în euro, operaţiunile cu dolari sau alte valute fiind reduse.

Băncile cumpără zilnic şi vând valută fie în relaţie cu clien­ţii lor, fie între ele. Din volumul total al tranzacţiilor de 1,7 miliarde de euro înregistrate luna trecută, operaţiunile inter­ban­care au însumat 281 milioane de euro, în urcare cu zece milioane de euro faţă de luna precedentă. Restul au fost operaţiunile cu clientela, seg­ment în care sunt incluse şi tranzacţiile derulate de jucători off-shore.

Băncile au cumpărat de la clienţi în medie în fiecare zi a lunii mai circa 1,4 miliarde de euro.

Vânzările zilnice de valută către clienţi au fost în mai cu 15 milioane de euro mai mari faţă de cumpărările, astfel că sistemul bancare a înregistrat pentru a unsprezecea lună consecutiv un deficit de valută.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară din statisticile BNR cuprind tran­zac­ţiile spot (la vedere), dar şi pe cele de tip swap.

Prin operaţiunile swap, băncile locale cedează jucătorilor străini leii pe care îi deţin în exces şi obţin euro, fi­nan­ţându-şi astfel portofoliile de credite în valută.

Peste jumătate din creditele acordate de băncile locale populaţiei şi companiilor sunt în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO