Bănci și Asigurări

Piraeus Bank: La anul ne dublam profitul

28.11.2007, 16:51 16

Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare elene, vizeaza o cota de 7%-8% pe piata creditarii in urmatorii trei ani, in conditiile in care si-au planificat cresteri agresive pe toate sectoarele importante - retail, corporate si firme de dimensiuni mici.
"Intermedierea financiara in Romania este de numai 37% din PIB, ramanand inca departe de media din zona euro, de peste 125%, astfel ca vad potential imens de crestere pe toate sectoarele. Vrem sa castigam cota de piata pe toate segmentele", spune Stavros Lekkakos, presedinte si director general al Piraeus Bank Romania.
Pana la sfarsitul anului viitor Piraeus isi va extinde reteaua la 180 de unitati, fata de 90, cate opereaza in prezent. Grecii vor implementa si un concept de unitati operationale 24 de ore pe zi, pentru a "mari eficacitatea acestui canal".
In alta ordine de idei, spune Lekkakos, grupul isi va dezvolta prezenta pe pietele financiara si de capital, prin dezvoltarea de fonduri mutuale, servicii de investment-banking si extinderea activitatilor Piraeus Securities.
Piraeus a reusit sa-si imbunatateasca substantial castigurile in 2007, profitul brut pe primele trei trimestre urcand la 14,6 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de profitul realizat pe intregul an 2006.
"La anul vom obtine mai mult decat o dublare a profitului", afirma Lekkakos, fara sa dea insa mai multe detalii. Seful Piraeus explica majorarea profitului de anul acesta prin accelerarea activitatii de creditare, dar si prin exploatarea oportunitatilor oferite de volatilitatea ridicata de pe piata valutara si monetara.
In alta ordine de idei, Lekkakos spune ca nu vor mai fi necesare infuzii de capital in 2008, dupa ce anul acesta grupul a pompat 225 de milioane de euro in filiala locala. In prezent, Piraeus Bank Romania are capitaluri de circa 286 mil. euro, fiind astfel printre primele banci din sistem din acest punct de vedere.
Potrivit datelor BNR, Piraeus a urcat cinci pozitii in topul bancilor in functie de active in primele trei trimestre ale anului, ajungand pe locul 13. La sfarsitul lui septembrie activele bancii (incluzand si creditele transferate in strainatate) totalizau 2,2 mld. euro.
In primele noua luni ale anului soldul creditelor acordate de Piraeus a urcat cu 175%, pana la 1,77 miliarde de euro. Potrivit planurilor strategice, soldul creditelor ar trebui sa inregistreze inca o triplare pana la sfarsitul lui 2010, cand reteaua teritoriala va ajunge la 250 de unitati.
Seful Piraeus vede un potential important de crestere in urmatorii cinci ani a finantarilor pentru sectorul corporatist, care a ajuns la maturitate si va necesita investitii importante pentru extindere.
"Pe de alta parte, pe zona clientilor individuali, evolutia este legata de salarii si de capacitatea Guvernului de a stabiliza economia."
Stavros Lekkakos, care este si membru al boardului executiv al grupului Piraeus in Grecia, spune ca deterioarea actuala a indicatorilor macroeconomici nu va ii va determina pe investitorii straini sa ocoleasca piata romaneasca.
"Desigur, investitorii vor fi mai preocupati de indicatorii macroeconomici. Pe de alta parte, cred ca banca centrala va lua masurile adecvate pentru a controla inflatia, evolutia cursului de schimb si adancirea deficitului comercial", afirma Lekkakos, care vede aproape inevitabile noi majorari ale dobanzii la lei. "Este o masura care trebuie luata pentru a restrictiona consumul."
Seful Piraeus considera ca nu este bine pentru clienti sa se expuna la riscurile fluctuatiilor de curs, imprumutandu-se in alta moneda decat cea in care isi obtin veniturile. In prima parte a anului, diferentialul de dobanda si tendinta de apreciere a leului au facut creditele in valuta foarte atractive, insa clientii care au ales aceasta varianta au avut de suferit in ultimele luni, cand cursul a urcat rapid.


Stavros Lekkakos, presedinte si director general al Piraeus Bank Romania: Majorarea dobanzii de politica monetara este o masura care trebuie luata pentru a restrictiona consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO