Bănci și Asigurări

Presedintele UniCredit: Creditele se vor scumpi, daca BNR mai majoreaza rezerva la lei

Presedintele UniCredit: Creditele se vor scumpi, daca BNR mai majoreaza rezerva la lei

Click pentru imaginea marita

28.07.2006, 18:45 12

Dobanzile la creditele in lei vor incepe sa creasca, in cazul in care banca centrala va recurge la noi majorari ale ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Romania.
"In cazul unor noi majorari ale ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii vor aparea modificari de dobanzi. Acum nu ma astept ca dobanzile sa fie influentate de majorarea RMO, deoarece nu a fost foarte insemnata. Este insa imposibil de previzionat ce va decide BNR in continuare, miscarile vor fi in legatura cu tinta de inflatie", spune Rasvan Radu.
UniCredit nu are in plan sa modifice in prezent dobanzile, nici pe partea de active, nici pe pasive. Orice miscare este facuta in functie de evolutia pietei, iar momentan nu se simte nevoia, explica presedintele bancii.
O diminuare a dobanzilor la lei va fi posibila doar dupa reducerea ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii, a spus Radu, citat de agentia de stiri Mediafax.
"Sperante de scadere a ratei de constituire a rezerevelor minime obligatorii sunt pentru anul viitor, cand pas cu pas ar trebui sa ne aliniem legislatiei europene", considera Radu. El spune ca nu se asteapta ca BNR sa recurga la o noua intarire a conditiilor monetare in august, insa o asemenea miscare nu poate fi exclusa.
Banca centrala a luat in iunie masuri pentru temperarea creditului in lei, considerand ca acesta alimenteaza o dinamica "nesustenabila" a consumului.
"Ultimele luni au adus o accelerare a activitatii, atat pe partea de creditare, cat si pe partea de economisire. In august am putea sa vedem o usoara incetinire", a comentat Radu pe marginea afacerilor bancii.
UniCredit a prezentat ieri la Bucuresti studiul "Sistemul Bancar in Europa Centrala si de Est si rolul jucatorilor internationali", realizat de analistii grupului, care arata ca, in cazul pietei locale, creditele vor inregistra in continuare cresteri sustinute, depasind ca dinamica economisirile.
"In intervalul 2000-2005, media anuala de crestere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce pe sectorul corporate a fost de 39%, dar s-a pornit de la o baza extrem de redusa. In 2005-2008, imprumuturile pe partea de retail vor avea o medie anuala de crestere de 37%, iar cele corporate de 18%", a spus Mihaela Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania.
Potrivit studiului, companiile vor continua sa se imprumute pentru a-si finanta investitiile necesare dezvoltarii, in timp ce consumul gospodariilor va ramane la niveluri inalte.
Analistii UniCredit intrevad o crestere medie anuala a creditului neguvernamental pe piata locala cu 25%, in intervalul 2005-2008. In aceste conditii, gradul de intermediere financiara (exprimat ca pondere a creditului neguvernamental in produsul intern brut - PIB) va creste cu 20 de puncte procentuale in acest interval, pentru a ajunge la 42%. In ciuda acestei dinamici, gradul de intermediere financiara pe piata locala va ramane unul dintre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est. Romania va ajunge sa depaseasca Polonia, unde intermedierea financiara va ajunge la 32% in 2008, in timp ce in Ungaria creditul neguvernamental va reprezenta 62% din PIB.
Pe de alta parte, ponderea depozitelor in PIB va ajunge peste doi ani la 32% in cazul Romaniei, apreciaza analistii UniCredit, cu numai patru puncte peste nivelul din 2005.
Aceasta in conditiile in care companiile isi vor reinvesti cea mai mare parte a profitului, in timp ce veniturile clientilor individuali vor fi grevate de cheltuieli in crestere, inclusiv cu rambursarea creditelor. Pe de alta parte, Mihaela Popescu considera ca in perioada urmatoare vor aparea pe piata locala alternative de plasamente mai atractive decat depozitele bancare, ceea ce va atenua cresterea celor din urma. In ultima vreme, mai multe banci s-au concentrat de altfel, pe lansarea de fonduri de investitii, care pot aduce randamente mai bune pentru plasamente, insa in conditiile asumararii unui risc mai mare de catre client.
Potrivit studiului UniCredit, activele totale din sistemul bancar local vor ajunge sa reprezinte 58% din PIB in 2008, fata de 45%, in urma cu un an.
In 2005, Romania concentra numai 3% din activele din regiunea Europei Centrale si de Est, cu aproximativ 35 de miliarde de euro.
Restructurarea tarzie a sectorului bancar si gradul relativ redus al intermedierii bancare, comparativ cu alte state din regiune, fac ca Romania sa fie una dintre tarile cu cel mai insemnat potential de dezvoltare.
"Suntem departe de finalul procesului de restructurare a sectorului bancar. Vom asista la privatizarea ultimelor banci de stat din Romania si la intrarea de noi jucatori pe piata. De asemenea, concurenta din ce in ce mai ridicata va conduce la cresterea gradului de concentrare", a apreciat Mihaela Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO