Bănci și Asigurări

Prezenta BNR pe piata a temperat aprecierea leului fata de euro

22.03.2004, 00:00 16



Pentru prima data in luna martie, cursul leu/euro a revenit vineri peste pragul de 40.000 de lei. Banca Nationala a calculat un curs de 40.033 lei pentru un euro, in crestere cu 74 de unitati fata de ziua precedenta.



Leul isi mentine totusi un castig de 2,6% fata de cotatia de la inceputul anului.



Inca de la deschiderea pietei valutare interbancare cotatiile se situau la peste 40.000 de lei/euro, in jur de 40.020 de lei/euro, in conditiile in care la inchiderea de joi cotatiile nu treceau de 39.940 de lei/euro.



Saptamana trecuta, banca centrala a continuat sa-si consolideze pozitia de cumparator net de valuta de pe piata.



Potrivit dealerilor, BNR a fost prezenta zilnic cu o oferta de cumparare prin intermediul unei banci comerciale. Chiar daca modeste ca volum, interventiile au oprit tendinta de apreciere nominala a leului fata de euro, sustinuta de surplusul de oferta valuta relativ constant inregistrat pe piata.



Astfel, cursul leu/euro a inceput saptamana la un nivel de 39.942 de lei/euro, pentru a o incheia la 40.033 de lei/euro, in urcare cu 0,2%.



Dolarul a fost cotat vineri la 32.371 de lei, in scadere cu 0,4% fata de inceputul saptamanii, respectiv cu 0,7% fata de nivelul cosemnat la inceputul anului.



Unul din obiectivele BNR pe anul in curs este majorarea rezervelor valutare pana la un nivel care sa acopere echivalentul a trei luni previzionate de importuri de bunuri si servicii. La sfarsitul lunii februarie, rezervele valutare crescusera la 6,4 miliarde de euro, in conditiile cumpararii de pe piata a peste 63 milioane de euro.



Excesul de lichiditati pe termen scurt de pe piata monetara interbancara a continuat sa impinga in jos nivelul dobanzilor la depozitele pe o zi, inaintea incheierii perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii lunare ale bancilor comerciale. Astfel, dobanzile pe o zi au pierdut vineri pana la patru puncte procentuale, dupa o scadere de un punct consemnata joi, ajungand la 14/18%.





Presiune pe dobanzile la cinci ani



Insistenta cu care autoritatile se angajeaza la reducerea inflatiei sub 10% la sfarsitul acestui an, pana la 7% la sfarsitul lui 2005, face ca bancile sa ceara o marja de dobanda in crestere la obligatiunile de stat pe cinci ani, cu dobanda flotanta indexata la inflatie.



Astfel, Ministerul Finantelor a vandut, joi, numai 10% din emisiunea de obligatiuni programata, respingand ofertele bancilor care au solicitat o dobanda cu peste cinci puncte mai ridicata decat rata inflatiei.Valoarea programata a emisiunii a fost de 300 de miliarde de lei, iar titlurile vandute au insumat 30,6 miliarde de lei, volum total pe care bancile erau dispuse sa-l subscrie era de 521 de miliarde de lei.



La precedenta licitatie pentru obligatiuni pe cinci ani, desfasurata la 23 februarie, Trezoreria a vandut obligatiuni de 145,6 miliarde de lei, reprezentand aproape jumatate din valoarea emisiunii, la o dobanda similara cu cea inregistrata joi.Obligatiunile cu dobanda indexabila in functie de inflatie si maturitate de cinci ani au fost introduse in toamna anului trecut si sunt titlurile cu cea mai indelungata scadenta emise de Trezoreria Statului pe piata interna.Dobanda este platita semestrial si se calculeaza pornind de la indicele inflatiei pe sase luni plus o marja stabilita in urma licitatiei.La titlurile de stat cu dobanda fixa, dobanda medie a ramas la 17,96% pentru scadenta la un an, in timp ce la sase luni, dobanda medie platita de Finante s-a situat la 17,99% pe an. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO