Bănci și Asigurări

Prima casa, inca un pas spre o noua conventie

Prima casa, inca un pas spre o noua conventie

Sase banci asteapta publicarea noii conventii pentru a intra in programul "Prima casa"

29.07.2009, 19:05 15

Hotararea de guvern prin care sunt modificate normele de aplicare a programului "Prima casa", adoptata in urma cu o saptamana de Executiv, a fost publicata in Monitorul Oficial, deschizandu-se astfel drumul pentru aparitia noii conventii de garantare.

Pana cand cele sase banci care au amanat intrarea in program, refuzand sa semneze conventia in forma originala, vor avea un document de semnat va mai trece insa timp. Dupa acest pas, Fondul de Garantare a Creditelor trebuie sa vina cu o noua forma a conventiei de colaborare, care va fi de asemenea publicata in Monitorul Oficial, iar abia mai apoi va putea fi inaintata spre semnare bancilor.

Reprezentantii Fondului de Garantare nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta pe marginea acestor informatii.

Estimarile initiale au fost deja depasite, in conditiile in care bancherii considerau, dupa intalnirea de saptamana trecuta de la Guvern, ca in cursul acestei saptamani vor finaliza procesul de semnare. Principalele probleme erau legate de modul de instituire a ipotecii, Guvernul precizand acum ca acesta se face prin efectul legii, fara sa mai fie nevoie de o deplasare la notar, care insemna si un comision in plus de plata pentru client.

Totodata, Guvernul renunta la cerinta ca imobilul sa fie liber de sarcini, ceea ce impiedica practic finantarea apartamentelor construite in cadrul proiectelor rezidentiale.

"(Clientul, n. red.) achizitioneaza in cadrul programului o singura locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii", potrivit actului publicat in Monitorul Oficial. In plus, Executivul precizeaza acum clar ca imobilul trebuie sa fie asigurat impotriva tuturor riscurilor, beneficiarul politei fiind statul, reprezentat prin Ministerul Finantelor.

Pe lista bancilor care asteapta noua conventie pentru a intra in program sunt BCR - jucatorul cu cel mai mare plafon aprobat, de 308 mil. euro dintr-un total de un miliard de euro, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac, Bancpost, OTP Bank si Credit Europe Bank.

 

Banca Transilvania: 300 de dosare in lucru si 40 de cereri aprobate de Fond

Banca Transilvania, una dintre primele banci care au intrat in program avand si un credit acordat, are in lucru 300 de dosare pentru "Prima casa".

"Dosare aprobate la nivel de banca sunt 40, iar trei sunt deja aprobate de Fond", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de retail in Banca Transilvania. Ea considera ca perioada actuala este una de pregatire, in care clientii isi intocmesc dosarele, fac evaluarea imobilelor si programari la notari, urmand ca abia in viitor programul sa ajunga la o cadenta normala.

Nistor estimeaza ca, avand aprobat un plafon de 17,1 mil. euro, Banca Transilvania ar putea sa acorde intre 450 si 500 de credite.

 

Cereri de credit si la brokeri

Brokerul de credite Kiwi Finance a primit 200 de solicitari pentru imprumuturi prin programul "Prima Casa", din care a trimis bancilor spre aprobare 47 de dosare, in ultimele trei saptamani, in valoare totala de 2,5 mil. euro.

Valoarea medie a unui credit trimis spre aprobare este de 52.500 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO