Bănci și Asigurări

Problemele bancilor americane imping din nou leul la vale

04.06.2008, 20:29 13

Euro a recuperat ieri terenul pierdut in fata leului la inceputul saptamanii, dupa o noua revenire a aversiunii investitorilor internationali fata de expunerile riscante.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6215 lei pentru un euro, cu 1,33 bani mai mult decat in ziua precedenta.
Leul se intarise luni, chiar in timp ce monedele din regiune inregistrau deprecieri, sustinut de vestile privind cresterea economica din primul trimestru, care a accelerat pana la 8,2%. Ieri leul a fost insa lovit de un al doilea val de cumparari din partea jucatorilor straini, care au reactionat la stirile negative venite din Statele Unite, unde gigantii financiari Lehman Brothers si Wachvia Bank ar putea sa anunte, potrivit analistilor, pierderi pe primul trimestru pe fondul crizei de pe piata instrumentelor financiare care au in spate credite ipotecare.
Cotatiile pe piata de la Bucuresti incepusera sa urce inca de luni seara, in conditiile in care unii jucatori au ales sa isi marcheze profitul, dupa ce euro coborase sub nivelul pshihologic de 3,6 lei. "Piata a fost destul de calma ieri, iar volumele tranzactionate s-au inscris in media ultimelor zile. Monedele din regiune au avut evolutii divergente, dupa ce in prima parte a zilei s-au resimtit presiuni semnificative de depreciere", a comentat un dealer.
Pe piata valutara de la Bucuresti, euro a urcat in prima parte a sedintei de tranzactionare pana la 3,63 lei, revenind astfel la nivelurile de saptamana trecuta. Spre sfarsitul zilei leul a recuperat insa o parte din depreciere, in conditiile in care jucatorii straini au revenit cu ordine de vanzare de valuta pe toate pietele din regiune. Astfel, la sfarsitul zilei, euro era tranzactionat la Bucuresti la 3,6180/3,6190 lei, in crestere insa cu 0,3% fata de inchiderea precedenta.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt au stationat la niveluri de peste 10%, in conditiile in care cererea de lichiditati depaseste oferta. De altfel, la inceputul saptamanii BNR nu a atras niciun leu in cadrul licitatiei pentru depozite pe o saptamana, dealerii nefiind interesati sa plaseze fonduri la o dobanda de 9,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO