Bănci și Asigurări

ProCredit a pompat 40 mil. euro in finantari agricole

28.08.2008, 19:18 21

ProCredit Bank, singura banca specializata in finantarea afacerilor micro, a obtinut in primele sase luni un profit de 250.000 de euro. Pe tot anul trecut banca realizase un castig de aproape un milion de euro.
Activele bancii au urcat la 308 milioane de euro la jumatatea anului, cu 11% peste nivelul din iunie anul trecut. Portofoliul de clienti a depasit 100.000, in crestere cu 40% fata de iunie anul trecut. Veniturile operationale au crescut cu 44% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 308 milioane de euro.
"Cresterea pe segmentul fondurilor atrase de la clienti arata inca o data faptul ca banca se concentreaza pe construirea si incurajarea unei culturi a economisirii. Ne vom concentra si in viitor sa oferim clientilor nostri o gama de produse simple si usor de inteles", a declarat Michael Kowalski, directorul general al bancii. Depozitele atrase de la clienti au urcat la 174 de milioane de euro, marcand astfel o crestere cu 17% fata de nivelul de la jumatatea anului trecut.
ProCredit are in sold credite acordate de 235 de milioane de euro, numarul de conturi crescand cu 21% fata de jumatatea anului trecut, pana la 44.000 de conturi.
Desi opereaza o retea teritoriala destul de restransa, de pana in 50 de unitati, ProCredit a incercat sa mearga si spre domeniul rural. Banca opereaza inclusiv o retea de vanzari mobila, astfel ca in primul semestru a acordat 4.000 de credite producatorilor agricoli si societatilor cu activitate in agricultura. Soldul creditelor acordate in domeniul agricol a ajuns astfel la 40 de milioane de euro.
Interesul bancilor fata de finantarile in sectorul agricol a crescut de anul trecut, mai multi jucatori (in special dintre bancile cu retele mari) dezvoltand produse pentru cofinantare in atragerea fondurilor europene structurale.
ProCredit Bank este activa pe piata din 2002, fiind detinuta de grupul german ProCredit Holding. In actionariat mai participa BERD, IFC sau Commerzbank. Toate filialele grupului ProCredit sunt specializate in sustinerea afacerilor mici, oferind finantari clientilor care au dificultati in accesarea unor produse bancare clasice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO