Bănci și Asigurări

ProCredit Bank a bugetat pentru acest an un sold al creditelor de 250 mil. euro, în urcare cu 16%

ProCredit Bank a bugetat pentru acest an un sold al...

Autor: Raluca Ghinea

29.05.2013, 16:28 423

"După primele patru luni am depăşit deja targetul pentru această perioadă, însă nu am revizuit bugetul întrucât, din experienţa ultimilor ani, prima jumătate a anului a fost dominată de optimism, însă în a doua parte a anului mereu s-a întâmplat câte ceva care a influenţat negativ creditarea. Mai mult, în ultimii doi ani toamna a fost dominată de credite de capital de lucru, care au valoare mai mică", a declarat pentru MEDIAFAX directorul pentru clienţi persoane juridice în cadrul ProCredit Bank, Andreea Enache.

Banca avea la sfârşitul lunii aprilie un sold al creditelor de 235 milioane euro, în urcare cu 9,3% faţă de finele anului trecut şi cu 15% faţă de aprilie 2012 (203,5 milioane euro), depozitele atrase acoperind 85% din totalul împrumuturilor.

"La sfârşitul anului trecut aveam un portofoliu de credite de 215 milioane de euro, iar la sfârşitul lui aprilie am ajuns la 235 milioane de euro, din care împrumuturuile pentru persoane fizice reprezintă doar 1,8 milioane euro, noi concetrându-ne activitatea cu precădere pe IMM-uri şi agricultură", a spus Enache.

ProCredit a acordat în perioada ianuarie-aprilie circa 2.800 de credite noi, în valoare totală de 45 milioane euro, fiind destinate în proporţie de 99% persoanelor juridice. Totodată, au fost rambursate finanţări de 25 milioane euro, din care închiderea liniilor cu subvenţii APIA au reprezentat 9,5 milioane euro. Astfel, între soldul creditelor de la 4 luni şi cel de la sfârşitul lui 2012 este o diferenţă de doar 20 milioane euro.

Finanţările pentru agricultură ocupă circa 35% din portofoliul total de credite al băncii, comerţul are o pondere de 30%, iar restul revine serviciilor, cu preponderenţă din transporturi şi turism.

Instituţia a dat, în perioada 2002-2012 peste 45.000 de credite agricole, cumulând aproximativ 230 milioane euro.

Depozitele atrase de la clienţi acoperă finanţările acordate în proporţie de 85%, ceea ce înseamnă că aceastea ajung la circa 200 milioane euro. Pentru întreg anul, banca îşi propune să menţină această pondere a portofoliului de depozite la minim 80% din stocul de credite.

Restul necesarului de finanţare este acoperit de acţionari sau prin împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale.

ProCredit a contractat în 2011 un credit de 30 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), trăgând ultima tranşă de 5 milioane de euro în primul trimestru al acestui an.

Totodată, banca are aprobată o linie de finanţare suplimentară de la ProCredit Holding, unul dintre acţionari, în valoare de 13 milioane de euro, care poate fi trasă fie în lei, fie în euro, după cum are nevoie.

"Noi avem cam 60% din portofoliul de credite în lei, care sunt date în special afaceriştilor mici şi agricultorilor. IMM-urile mai mari, care au venituri şi în euro, mai solicită finanţări tot în euro", a spus Enache.

La finele lunii aprilie, creditele cu întârziere de peste 30 de zile, inclusiv cele aflate în execuţie, reprezentau 6,15% ca volum din total portofoliu, iar împrumuturile cu întârzieri mai mari de 90 de zile aveau o pondere de 4,53%.

Banca a constituit provizioane de 670.000 de euro de la începutul anului, soldul provizioanelor ajungând la 13,4 milioane euro la 30 aprilie.

Clienţii ProCredit realizează 70% din plăţile naţionale şi 40% din cele internaţionale prin internet banking, platforma fiind lansată în decembrie anul trecut, restul operându-se încă la ghişeu.

"Volumul tranzacţiilor prin internet banking în primele patru luni ale lui 2013 este de 126,3 milioane euro. (...) La cinci luni de la lansarea platformei am înregistrat o creştere de 88% a contractelor deschise faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avem un plus de 16% la volumul tranzacţionărilor, iar 55% din baza de clienţi pe care o aveam la acel moment folosesc acum şi alte produse, prin internet banking, pe care înainte nu le utilizau", a precizat directorul băncii.

Instituţia de credit vizează să termine spre sfârşitul anului proiectul pentru serviciul de mobile banking, însă lansarea acestuia se va face anul viitor.

Banca are 27 de sucursale şi agenţii, după ce a deschis luni o unitate în comuna Matca, judeţul Galaţi, iar în februarie a fost inaugurată una în comuna Izbiceni, Olt.

"Acestea erau zone unde aveam deja clienţi, dar pe care-i deserveam de la circa 80 de kilometri distanţă şi am decis să fim mai aproape de ei. Voiam să mai avem încă o unitate în prima jumătate a anului în partea de sud a ţării, tot într-o zonă agricolă, însă nu am găsit încă locaţie. Avem nevoie de circa 120-150 de metri pătraţi, iar spaţiile disponibile au doar 30-40 de metri pătraţi, însă mai căutăm", a explicat Enache.

Ea a arătat că pentru anul viitor banca are în plan deschiderea mai multor agenţii în oraşele unde există deja locaţii, fiind targetate Timişoara şi Constanţa. Investiţia într-o unitate variază între 80.000 şi 130.000 de euro, în funcţie de renovările şi amenajările necesare.

ProCredit Bank a fost înfiinţată în 2002 în România, având ca acţionari Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), I.F.C. - membră a Grupului Băncii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germană de investiţii) şi IPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO