Bănci și Asigurări

ProCredit, profit de 0,6 mil. euro la noua luni

ProCredit, profit de 0,6 mil. euro la noua luni

Kowalski spune ca banca va continua sa-si extinda reteaua si la anul

08.11.2006, 18:25 12

ProCredit Bank detinea in septembrie active de 192 de milioane de euro, in crestere cu 49% fata de inceputul anului. Banca a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 0,6 milioane de euro.
"Pana la sfarsitul anului profitul va ramane la acest nivel, intrucat avem programate investitii in deschiderea de noi sucursale", a declarat Michael Kowalski, director general al ProCredit Bank. In prezent banca are operationale 26 de unitati, urmand ca in perioada urmatoare sa intre in activitate inca cel putin trei. Astfel, banca si-a dublat reteaua in 2006, investitiile in extindere punand presiune pe profit. Anul trecut, ProCredit a obtinut un profit net de 1,7 milioane de euro.
Soldul creditelor acordate de banca a crescut cu aproape 53% in primele trei trimestre, pana la 136 de milioane de euro. In prezent, banca are credite acordate de 145 de milioane de euro, care au mers catre aproximativ 28.000 de clienti.
Kowalski spune ca imprumuturile pentru activitati agricole reprezinta 15% din totalul finantarilor acordate. ProCredit, care este orientata pe finantarea afacerilor mici, a inceput in 2004 sa acorde credite si in domeniul agricol. Desi nu dispune de o retea extinsa, banca a folosit birouri mobile (amenajate in microbuze) pentru a ajunge la clientii din zonele rurale. Anul acesta banca a deschis o sucursala intr-un oras de mici dimensiuni - Dabuleni, unde avea insa un volum important de afaceri.
Kowalski spune ca pentru anul urmator se va pastra strategia de extindere teritoriala, desi vede putin probabila inca o dublare a retelei. Principalul obiectiv va fi insa consolidarea prezentei in zonele cu potential insemnat. El spune ca afacerile bancii vor creste anul viitor cu cel putin 50%.
ProCredit a atras depozite de la clienti de 98 de milioane de euro (95 de milioane la sfarsitul lui septembrie), fata de 55 de milioane la inceputul anului. Directorul bancii spune ca anul viitor sursele atrase de la clienti ar trebui sa acopere nevoile de lichiditati pentru derularea activitatii de creditare. In 2006, banca a derulat o emisiune de obligatiuni prin care a atras ceva mai mult de 11 mil. euro si a contractat un credit sindicalizat de 150 mil. lei (42 mil. euro). Pe langa acestea, banca a beneficiat si de infuzii de capital de la actionari. De altfel, Kowalski noteaza ca in perioada urmatoare ProCredit va mai contracta un credit subordonat de la actionari, insa suma nu a fost inca stabilita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO