Bănci și Asigurări

Profit brut de aproape un milion de euro la Emporiki

02.03.2007, 18:22 15

Emporiki Bank Romania, filiala locala a grupului elen Emporiki, a obtinut anul trecut un profit brut de aproape un milion de euro. In anul 2005 banca obtinuse un profit net de 150.000 de euro, dupa ce operase in pierdere in anii precedenti.
Activele bancii totalizau in decembrie trecut putin peste 108 milioane de euro, nivel cu aproape 4% mai mare decat cel inregistrat la sfarsitul anului 2005. Emporiki a crescut mai incet decat piata (care a urcat cu 46%, pana la 50 de miliarde de euro), astfel incat cota sa din totalul activelor din sistem s-a ingustat la 0,2% in decembrie, fata de 0,3% la sfarsitul lui 2005.
Anul trecut gigantul francez Credit Agricole a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al grupului elen Emporiki. Pe piata locala aceasta schimbare nu a creat inca efecte vizibile.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Emporiki din Grecia, in cursul anului 2007 vor fi deschise 17 noi unitati in Romania. In prezent, Emporiki Romania opereaza o retea de opt sucursale si o agentie, avand prezente in Bucuresti, Constanta, Timisoara si Iasi.
Directorul general adjunct al bancii, Cornel Stanescu, spune ca planul strategic de dezvoltare prevede operarea a 25 de unitati pana la sfarsitul anului, iar investitia medie pentru o locatie se ridica la 150-250 de mii de euro. Potrivit lui Stanescu, Emporiki Bank Romania este acum reprezentanta grupului Credit Agricol pe piata locala si nu exista planuri privind vanzarea bancii, insa momentan nici nu este prevazuta o dezvoltare agresiva.
Intr-un interviu acordat ziarului elen Kathimerini in toamna trecuta, presedintele grupului Emporiki, Jean Frederic de Leusse, a aratat ca expansiunea din zona Balcanilor din ultimii ani reprezinta o baza pentru dezvoltari viitoare. De Leusse, care conduce si divizia de Dezvoltare Internationala a Credit Agricole, a aratat ca prin intermediul Emporiki grupul francez a ajuns sa fie prezent in Albania, Romania, Bulgaria sau Cipru, piete considerate "foarte importante, pe care se pune multa greutate" si pentru care exista planuri de dezvoltare in continuare.
Emporiki Bank Romania are un capital social de 31,8 milioane de euro, insa fondurile proprii sunt mai mici, de 21,2 milioane de euro, in conditiile in care banca a reportat pierderi din anii 2003 si 2004. Potrivit site-ului grupului, filiala locala urmareste imbunatatirea pozitiei pe piata, inclusiv prin extinderea teritoriala.
Emporiki Romania functioneaza din anul 1996, insa in ciuda actionarului puternic, banca a pierdut teren, ramanand concentrata pe un numar redus de clienti corporativi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO