Bănci și Asigurări

Profitul Astra a crescut de patru ori pe nouă luni, la 4,3 mil. euro

Profitul Astra a crescut de patru ori pe nouă luni, la 4,3 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

14.11.2010, 23:55 54

Volumul primelor brute subscrise de companie în primele treitrimestre a avan­sat cu 37%, până la 841 mil. lei (201 mil. euro).Numai în trimestrul al trei­­lea, compania a vândut poliţe înva­loa­re de 260 mil. lei, în creştere cu 30% faţă de pe­rioadasimilară a anului trecut. Profitul net aferent in­ter­­va­lu­luiiulie - septembrie a fost de 7 mil. lei com­pa­rativ cu o pierderede 1,2 mil. lei în trimestrul trei din 2009.

Potrivit ultimelor date disponibile întreaga piaţă de asigurări aînregistrat o scădere de 4,5% în inter­va­lul ianuarie - iulie2010.
La nouă luni, cea mai mare parte a subscrierilor, adică 655 mil.lei, au fost înregistrate pe segmentul auto, unde aproape 70% aufost poliţe obligatorii de răs­pundere civilă (RCA). Primeleîncasate din vân­za­rea de poliţe RCA au însumat 453 mil. lei, de2,5 ori pes­te nivelul din ianuarie-septembrie 2009.
"Am crescut pe toate segmentele de piaţă şi în­cer­căm să nediversificăm portofoliul, dar având în vedere pe­rioada economicădificilă, cel mai bine se vând asigurările obligatorii. Acest lucruîncepe să se vadă şi pe segmentul asigurărilor de locuinţe, daraici se vând foar­te bine şi poliţele facultative", a comentatpentru ZF Radu Mustăţea, preşedintele directoratului AstraAsigurări.

Pe asigurări de clădiri şi bunuri, compania a sub­scris prime bruteîn valoare de 115 mil. lei, acest seg­ment reprezentând 14% dinportofoliul total. Până la jumătatea lunii octombrie, intermediasevânzarea a circa 33.000 de poliţe de asigurare obligatorie alocuin­ţei emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezas­tre­lor(PAID), la una din trei poliţe obligatorii reuşind să vândă şi oasigurare facultativă din oferta proprie.
Totodată, poliţele Casco pentru aeronave au însu­mat 11 mil. lei înprimele nouă luni, în creştere cu 15%, în timp ce primele subscrisepe partea de asigurări de răspundere civilă pentru aeronave auscăzut cu 11,5%, la 8,4 mil. lei. Primele pe asigurări navale aucrescut cu 30%, la 7,4 mil. lei. În paralel, compania a vândutasigurări de viaţă în valoare de 11,4 mil. lei în perioada ianuarie- septembrie, în creştere cu 58%.

Mustăţea spune că ritmul de creştere se menţine în trimestrulpatru, estimând că Astra va încheia acest an pe primul loc înclasamentul asigurătorilor.
Compania a plătit daune în valoare de 371 mil. lei, în creştere cu59% din cauza seg­men­tului auto, dar şi plăţilor efectuate în urmainundaţiilor din vară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO