Bănci și Asigurări

Profitul brut al Intesa Sanpaolo Bank Romania a scazut la 5 mil. euro

22.03.2009, 21:57 33

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare italiene, a inregistrat in trimestrul patru o pierdere bruta de 2,9 milioane de euro. Cumulat pe intregul an 2008, banca a realizat un profit brut de 5 milioane de euro, cu 14% mai mic decat in 2007. Acesta este al doilea an consecutiv de scadere a profitului.
Dupa primele noua luni ale anului trecut banca inregistra un profit brut de 7,9 milioane de euro, in crestere puternica fata de perioada similara din 2007, potrivit datelor prezentate de grupul Intesa-Sanpaolo.
Banca a realizat totusi anul trecut un profit operational de 11 milioane de euro, cu 73% mai mare decat in 2007. In aceste conditii, scaderea rezultatului brut din ultimul trimestru reflecta o crestere a cheltuielilor cu provizioanele. Intesa Sanpaolo Bank a realizat anul trecut venituri operationale de 40 de milioane de euro, in crestere cu 61% fata de 2007. Cheltuielile operationale au urcat cu 57%, pana la 29 de milioane de euro.
Activele bancii au urcat anul trecut cu 56%, la 2,7 miliarde de lei (700 mil. euro). Creditele acordate clientelei au crescut cu 63%, la 1,8 miliarde de lei (459 mil. euro). Depozitele atrase se situeaza la circa 200 de milioane de euro.
Grupul Intesa Sanpaolo are subsidiare pe zece piete din regiunea Europei Centrale si de Est. Filiala locala este printre cele mai mici din punctul de vedere al activelor, cele mai mari fiind cele din Ungaria si Slovacia, cu active de peste 11 miliarde de euro.
Cea mai mare partea a finantarilor acordate de banca au mers catre sectorul de retail. Din totalul soldului de credite, 24% reprezinta imprumuturi in lei pentru clientela de retail, iar inca 68% imprumuturi in valuta. Finantarile pentru sectorul corporatist in valuta reprezinta 7% din portofoliu, iar cele in lei inca 1%.
Grupul noteaza ca in Romania creditele incadrate in categoria indoielnic totalizeaza 6 milioane de euro. La acestea se adauga credite clasificate in "substandard" si "restructurare" de un milion de euro. Provizioanele constituite acopera 0,9% din portofoliul total de credit, respectiv 40% din expunerile clasificate in categoria "indoielnic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO