Bănci și Asigurări

Radu Gheţea: Basel III ar putea scădea apetitul băncilor pentru finanţarea IMM-urilor

Gheţea: Acordul Basel III ar putea duce la scăderea apetitului băncilor pentru finanţarea IMM-urilor

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

Autor: Liviu Iancu - Mediafax

14.03.2012, 12:33 742

Reglementările Basel III privind capitalul băncilor, care vor intra în vigoare din 2013, sunt restrictive şi ar putea determina scăderea interesului instituţiilor de credit privind finanţarea IMM-urilor, astfel că trebuie reanalizate, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

"Acordul de capital este (...) foarte restrictiv în ceea ce priveşte asumarea de riscuri de către bănci, şi există pericolul să scadă foarte tare apetitul băncilor pentru creditarea IMM-urilor. Mai precis, se consideră că un credit acordat unui IMM trebuie ponderat cu risc 100%, fapt care înseamnă automat atragerea de mai mult capital de la acţionari şi noi, comunitatea bancară europeană, şi vorbesc în cunoştinţă de cauză, pentru că reprezint România şi la Federaţia Europeană a Băncilor, dar şi comunitatea bancară din România, este îngrijorată de această problemă", a afirmat Gheţea la un seminar pe tema agriculturii.

El a menţionat că au fost făcute demersuri la Parlamentul European şi Comisia Europeană privind modificarea Basel III.

"Suntem în contact continuu cu Banca Naţională a României, suntem în contact noi între noi băncile comerciale, să vedem care este modalitatea pentru a nu se crea această situaţie neplăcută, în care apetitul pentru creditare ar putea scădea", a mai spus Gheţea.

Noile reguli privind adecvarea capitalului băncilor, prevăzute în acordul Basel III, vor fi implementate treptat la nivel internaţional începând de anul viitor.

Modificările presupun cerinţe minime mai stricte privind adecvarea capitalului de rezervă la activele ponderate la risc, scopul noilor reguli fiind o mai bună pregătire a sectorului bancar la noi şocuri, precum criza financiară mondială din 2008-2009.

Implementarea Basel III va impune băncilor să constituie rezerve de capital comun de 4,5% din activele ponderate la risc (faţă de 2% sub incidenţa Basel II) şi o rată a rezervelor de capital de rang întâi de 6% (de la 4%). În plus, noile reguli presupun constituirea unei rezerve obligatorii de conservare de 2,5%. Totodată, băncile ar putea fi obligate să constituie rezerve suplimentare de capital de 2,5% în perioade de creştere susţinută a creditării, la discreţia autorităţilor naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO