Bănci și Asigurări

Raiffeisen pregateste obligatiuni in lei pe 3-5 ani dupa ce iese BRD pe piata

Raiffeisen pregateste obligatiuni in lei pe 3-5 ani dupa ce iese BRD pe piata

Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank: Cresterea creditului in lei si majorarea rezervelor minime obligatorii reduc deja lichiditatea pe piata, asa ca pe langa emiterea de obligatiuni ne gandim si la produse de economisire pe termen lung.

18.09.2006, 19:45 27

Raiffeisen Bank a inclus in strategia de finantare pe 2007 lansarea unei emisiuni de obligatiuni pentru a sustine cresterea maturitatii medii a creditelor si a face fata tendintei de scadere a lichiditatilor pe piata, a declarat pentru ZF Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
"Cresterea creditului in lei si majorarea rezervelor minime obligatorii reduc deja lichiditatea, asa ca pe langa emiterea de obligatiuni ne gandim si la produse de economisire pe termen lung", spune Van Groningen.
Deocamdata, banca inregistreaza o lichiditate peste medie, soldul depozitelor atrase fiind mai mare decat cel al creditelor acordate, desi dobanzile pasive sunt printre cele mai scazute de pe piata.
Asa ca Raiffeisen va astepta ca BRD-SocGen sa iasa intai pe piata cu propriile bonduri inainte de a stabili parametrii emisiunii.
"Vom emite obligatiuni in lei pe 3-5 ani si suntem dispusi sa o facem la o rata fixa de dobanda, insa decizia finala va depinde de conditiile de pe piata, respectiv de pretul si conditiile in care va reusi sa se imprumute BRD, atat timp cat nu avem un reper de pret dat de obligatiuni de stat", a declarat James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen responsabil cu Trezoreria.
Si in 2004, cand a lansat prima sa emisiune de obligatiuni, Raiffeisen a facut-o la o luna dupa BRD si la o dobanda mai scazuta.
Stewart este foarte preocupat de costurile operatiunii, asa incat ia in calcul variante alternative de a lansa obligatiunile la Viena sau Frankfurt, unde crede ca ar putea fi mai ieftin.
De la inceputul acestui an, mai multe institutii financiare straine au emis obligatiuni in lei pe piata europeana.
In 2004, banca a atras circa 34 mil. euro in lei pe trei ani, la o dobanda indexata semestrial la media dobanzilor la depozitele pe sase luni atrase/plasate de banci pe piata interbancara (BUBID/ BUBOR), plus 0,5 puncte procentuale.
Tot obligatiuni pe trei ani a emis in acel an si BRD, ai carei actionari au aprobat recent un plafon de emisiune de 500 de milioane de euro care poate fi acoperit pana la sfarsitul lui 2007.
La inceputul acestui an si BCR isi exprimase intentia de a lansa o emisiune de obligatiuni in lei, insa proiectul nu s-a concretizat pana acum.
Razvan Munteanu, seful operatiunlor pe retail, afirma ca maturitatea medie a unui credit a crescut de la 94 de luni in trimestrul I al acestui an la 106 luni in trimestrul II, tendinta care cere asigurarea de surse de finantare cu scadente pe masura. De asemenea, el spune ca in ultima vreme a avut loc o comprimare semnificativa a marjelor la creditele ipotecare, insa s-au mentinut marjele la creditul pe termen mediu, astfel ca spreadul agregat intre dobanzile active si cele pasive a ramas "relativ constant".
De cealalta parte, Marinel Burduja, prim-vicepresedintele bancii, responsabil cu operatiunile de corporate banking, afirma ca situatia din sectorul sau este "foarte tensionata", din cauza ca segmentul de clientela vizat nu creste pe masura numarului mare de banci care incearca sa atraga clienti.
"Compensam scaderea inevitabila a marjelor prin cresterea numarului de produse vandute unui client. Deja am urcat de la trei la cinci produse pe client", a declarat Burduja. In ciuda mediului destul de dificil, oficialii Raiffeisen nu se arata preocupati de perspectiva pierderii locului trei pe piata dupa valoarea activelor raportate la BNR, in urma fuziunii dintre HVB-Tiriac si UniCredit Romania. James Stewart spune ca Raiffeisen se concentreaza acum pe profitabilitate si mai putin asupra locului ocupat in clasamentul cotei de piata dupa active.
"In prezent, aproape toate bancile cu actionar majoritar strain transfera credite in afara. Pe noi ne intereseaza profitul, nu neaparat locul in clasamentul activelor", a afirmat Stewart.
Steven van Groningen, seful bancii, a declarat ca au fost exportate efectiv credite in valoare de 300-400 de milioane de euro, la care se adauga credite acordate direct de la banca-mama din Viena, rezultand un total de aproape 700 mil. euro. O suma similara de credite "exportate" a indicat si HVB Bank, care estimeaza la 3 mld. euro volumul creditelor care au scapat din mana BNR.
"Avand in vedere costurile rezervei minime obligatorii, este tot mai putin interesant sa dai un credit de la Bucuresti daca poti si de la Viena", a declarat Van Groningen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO