Bănci și Asigurări

Raiffeisen s-a răzgândit: Creditul "Frankenstein" e bun

Autor: Liviu Chiru

31.01.2011, 23:35 30

Austriecii de la Raiffeisen Bank şi-au schimbat surprinzătorpoziţia faţă de aplicarea Ordonanţei 50/2010, pe care o criticauvehement în toamna trecută, iar acum anunţă că nu vor denunţaactele adiţionale acceptate tacit, deşi au aceastăposibilitate.

În octombrie anul trecut, Steven van Groningen, preşedintelebăncii, caracteriza în termeni precum "credit Frankenstein"produsele rezultate în urma modificărilor cerute de ordonanţă,respectiv prin trecerea de la o dobândă variabilă la discreţiabăncii la una de tip "indicator independent Ă marjă fixă". "Îndorinţa de a aduce transparenţă, OUG50 a creat un creditFrankenstein, cu o mare parte din părţile variabile de cost prinseîn marja fixă. Transparent, poate. În interesul clientului? Nu",argumenta atunci Van Groningen.

Doar trei luni mai târziu, Radu Topliceanu, directorul arieiclienţi retail din Raiffeisen, prezintă o viziune radical diferită."Considerăm calculul dobânzii legat de un indicator cum esteEuribor sau Robor un calcul transparent şi mai uşor de urmărit declient", a spus Topliceanu. El spune că banca a preferat îndecembrie să nu transmită către clienţi majorarea indicatoruluiRobor, deşi avea acest drept conform contractului.

Van Groningen explica atunci că în marja fixă, calculată cadiferenţă între dobânda curentă şi nivelul indicatorului (Euriborera atunci la minime istorice, de sub 1% pe an) va fi conservatnivelul ridicat al costurilor de finanţare de la acel moment.Astfel, riscul este ca în viitor costul creditului să urce odată cuEuribor, iar clientul nu ar putea să beneficieze de reducerea altorcomponente ale costului de finanţare, precum prima de risc deţară.

Deocamdată, Raiffeisen nu a înregistrat solicitări din parteaclienţilor de denunţare a actelor adiţionale. Atât clienţii, cât şibanca au dreptul de a face această opţiune până la începutul luniimartie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO