Bănci și Asigurări

Răsturnare de situaţie: Teodorovici s-a răzgândit. Creditele în derulare nu vor beneficia de noua formulă ROBOR. "Cei care au credite vor face o cerere de refinanţare la aceeaşi bancă sau la alte bănci, bazată pe noua formulă de calcul"

Răsturnare de situaţie: Teodorovici s-a răzgândit....

Autor: Departamentul Economic

26.03.2019, 14:48 5056

Creditele în derulare nu vor beneficia de noua formulă de calcul pentru indicele ROBOR, iar clienţii vor trebui să îşi refinanţeze împrumuturile pentru a beneficia de modificarea dobânzilor, a declarat marţi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. 

„Este o discuţie care încă se mai poartă zilele acestea, până la şedinţa de Guvern. Propunerea noastră va fi aceea ca, de la un moment după apariţia ordonanţei de urgenţă, undeva peste o lună de zile să se treacă la această formulă. Se va aplica noilor credite, iar pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanţare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanţare la aceeaşi bancă sau la alte bănci, bazată pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanţeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurenţă între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor şi reprezentanţii băncilor au avut în ultima perioadă mai multe întâlniri pe tema modificării OUG 114. Ministrul Finanţelor a spus că s-a ajuns la un anumit punct de vedere agreat de părţi, adică de Finanţe, Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională, şi a fost deja informată şi Banca Centrală Europeană despre felul în care se doreşte modificarea ordonanţei.

Proiectul de modificare a OUG 114/2018 ar putea fi discutat joi, după o ultimă întâlnire cu Consiliul Economic şi Social, a spus Teodorovici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO