Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a coborât la 9,9% în luna noiembrie a anului trecut

Rata creditelor neperformante a coborât la 9,9% în luna...

Autor: Anelis Baciu

01.02.2017, 00:05 190
Rata creditelor neperformante - de­fi­niţia Autorităţii Bancare Europene, adică restanţe mai mari de 90 de zile pentru care s-au iniţiat acţiuni de re­cu­perare a coborât la 9,9% la finalul lunii noiem­brie a anului trecut, potrivit da­telor publicate de Banca Naţională. De la începutul anului 2016 până în noiem­brie rata creditelor neper­for­mante (NPL - non performing loans) a scăzut cu 3,6 puncte procen­tuale. Intra­rea ratei creditelor neperformante sub ni­velul de 10% anul trecut era de aştep­tat, în condiţiile în care BNR a presat băncile să-şi recunoască creditele neper­for­mante şi să le scoată rapid din bilanţuri.

Rata creditelor neperformante a crescut puternic în criză până la un maxim de 25% din totalul împru­mu­turilor, sistemul bancar local ocupând locurile fruntaşe la acel moment în regiune. Spre comparaţie, înainte de criză creditele neperfor­mante aveau o pondere de numai 2%. Bilanţurile băn­cilor au început să arate mai bine înce­pând cu a doua parte a anului 2014. În ultimii ani România a fost lider în regiune la vânzarea de credite neper­for­mante, depăşind ţări precum Polonia sau Slovenia. Bancherii din România au vândut credite „rele“ de circa 1,2-1,3 mld. euro anul trecut, iar spe­cialiştii se aş­teaptă ca tranzacţiile cu NPL-uri să continue şi anul viitor însă pre­­conizează o scădere a valorii acestora.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO