Bănci și Asigurări

Reducerea rezervelor minime, o vesnica disputa

27.02.2001, 00:00 16



Problema reducerii rezervelor minime obligatorii pe care bancile sunt obligate sa le constituie permanent la BNR nu a fost rezvolata nici pana acum.

Surse bancare afirma ca acum, dupa ce se pare ca s-a ajuns la o intelegere intre Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si BNR pentru reducerea rezervelor cu conditia ca surplusul de lichiditate care ar rezulta sa fie directionat spre titluri de stat, au aparut neintelegeri intre banci, in sensul ca una dintre bancile mari din sistem, si mai exact Banca Comerciala Romana, se opune acestei variante.

Motivul invocat de BCR este intr-o oarecare masura credibil, respectiv ca in portofoliul sau, titlurile de stat detin o pondere importanta mai ales dupa preluarea Bancorex - care si aceasta avea la randul sau o expunere mare in acesta directie.

"BCR este de acord cu reducerea rezervei minime obligatorii, dar insista ca suma eliberata sa fie pusa la dispozitia bancilor pentru finantarea, in continuare, a economiei reale.

Noi nu putem fi de acord cu solutia propusa de BNR aceasta nefiind in concordanta cu strategia si planul de afaceri al BCR si ar afecta echilibrul bilantului bancii.

Este posibil ca pentru alte institutii bancare aceasta solutie sa fie avantajoasa si nimic nu le impiedica sa o accepte", a declarat pentru Ziarul Financiar, Nicolae Danila, presedintele BCR.

In vara anului trecut, pentru prima data, s-a luat in discutie varianta ca lichiditatile rezultate in urma unei posibile reduceri a rezervelor minime sa fie plasate in titluri de stat cu scadente pe diferite perioade de timp, dar atunci reprezentantele unor banci straine nu agreau aceasta propunere deoarece acest lucru presupunea o expunere mai mare fata de Romania, in conditiile in care imaginea tarii noastre in exterior nu se imbunatatise.

Potrivit surselor citate, se pare ca nu numai opunerea BCR impiedica acum luarea unei decizii. Reducerea rezervelor minime obligatorii ar putea conduce, in opinia unor bancheri, la cresterea lichiditatii din piata - care oricum este destul de ridicata acum - si automat la o scadere a dobanzilor.

Dupa legile clasice ale economiei, reducerea dobanzilor este urmata la foarte scurt timp de cresterea cursului de schimb si, acest lucru nu este cel mai dorit. "Nu cred ca este posibil sa se reduca aceste dobanzi, sau cel putin acum.

La cata lichiditate exista acum in piata, nu cred ca BNR va lua o asemenea masura. Cel mai indicat ar fi sa se incerce sa se lucreze la o strategie prin care sa se creasca dobanda platita de BNR pentru aceste rezerve. De exemplu, acum este de 25,5% si consider ca undeva la 30% ar fi suficient", a comentat un oficial al unei banci.

"Cine s-a gandit ca se creaza un surplus de lichiditate greseste. Daca s-ar fi acceptat de toata lumea ideea cu titlurile de stat nu ar fi fost nici o problema.

Certificatele de trezorerie care erau cumparate cu surplusul de lichiditate aveau scadente diferite, undeva intre un an si jumatate si trei ani. Automat lichiditatea aparea treptat, cand ajungeau la scadenta titlurile de stat.

atie deja toata lumea ca inflatia creste si apare presiune pe curs in momentul in care lichiditatea este mare brusc", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania.

Referitor la cresterea dobanzilor platite de BNR, Ghetea afirma ca " exista un algoritm dupa care se calculeaza aceasta dobanda, respectiv dobanda platita la rezerva este egala cu dobanda medie la depozitele la vedere acordate de bancile comerciale".

Surse din Banca Nationala ne-au declarat ca "politica rezervelor minime obligatorii nu poate fi analizata in afara obiectivului prioritar, al Romaniei, respectiv mentinerea inflatiei sub control".

"Inainte de a trece la o reducere a rezervelor trebuie sa se analizeze cu foarte mare atentie impactul pe care l-ar avea acest lucru asupra pietei. Trebuie avut grija sa nu se ajunga la un puseu inflationist prin cresterea lichiditatii", spun sursele din BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO