Bănci și Asigurări

Refuzurile la plată au scăzut sub 500 mil. lei în luna iunie

Refuzurile la plată au scăzut sub 500 mil. lei în luna...

Autor: Liviu Popescu

22.07.2015, 00:03 128

Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 478 mil. luna trecută, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce marchează practic o îmbunătăţire uşoară a nivelului li­chidităţilor de care dispun companiile în contextul revigorării economiei, potrivit datelor BNR.

Pentru luna mai, BNR publicase ero­nat datele aferente, care arătau că su­me­le refuzate la plată crescuseră la 2,6 mld. lei, cel mai ridicat nivel de când ins­tituţia publică aceste date, din 2008. Repre­zen­tanţii BNR au răspuns atunci la solici­ta­rea ZF că avansul spectaculos este doar o greşeală de redactare a câtorva docu­men­te de plată, valoarea în cifre fiind total diferită de cea în litere, iar conform legii s-a ţinut seama de valoarea scrisă cu litere.

Numărul refuzurilor la plată a ajuns în luna iunie la circa 7.900 de cazuri, ma­ximul din acest an, cu circa 1.600 de re­fuzuri mai puţin faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut. Anul tre­cut vârful re­fuzurilor la plată fusese în­registrat în decembrie, respectiv 10.700 de cazuri.

Cea mai mare parte a refuzurilor la plată din luna iunie, respectiv 463 mil. lei, adică 97% din total, au fost în­registrate în cazul biletelor la ordin. Aceasta este însă şi cel mai utilizat in­strument de plată, cu volume de câteva zeci de miliarde de euro pe an. Cecurile refuzate la plată s-au ridicat la 13 mil. lei.

Refuzurile la plată au devenit un fenomen destul de răspândit în perioada de criză, când au existat mai multe vâr­furi lunare cu plăţi neonorate de peste un miliard de lei, un efect al scăderii veniturilor companiilor şi al numărului mare de firme aflate în insolvenţă.

Biletele la ordin şi cecurile sunt utilizate în tranzacţiile cu mărfuri dintre companii, plăţile cu numerar fiind foarte rare. Prin emiterea unui bilet la ordin, cumpărătorul se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară, când vânză­torul se prezintă la bancă şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emi­tentului dacă există lichidităţile necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO