Bănci și Asigurări

Rekkers, BT: Finantarea de la IFC arata ca nu avem probleme

Rekkers, BT: Finantarea de la IFC arata ca nu avem probleme

Robert Rekkers, director general Banca Transilvania: Este o activitate normala, iar suma mare acordata reprezinta un semn de incredere, de soliditate. Avem acces la sume mari de la parteneri solizi. Banca a intrat si pe piata de capital si cauta finantare.

23.10.2008, 18:20 12

Banca Transilvania (BT) a incheiat ieri contractul de finantare pentru o facilitate de credit in valoare de 102,5 mil. euro, acordata de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, iar directorul general al bancii Robert Rekkers sustine ca suma mare acordata este un semnal de incredere si de soliditate, si nu o dovada ca banca nu mai are bani.

"Este o activitate normala, iar suma mare acordata reprezinta un semn de incredere, de soliditate. Avem acces la sume mari de la parteneri robusti. Banca a intrat si pe piata de capital si cauta finantare", a spus Rekkers, raspunzand la o intrebare legata de faptul ca accesarea unei sume atat de mari poate sa fie interpretata ca fiind determinata de lipsa de bani.
Referindu-se la zvonurile negative aparute in piata cu privire la soliditatea bancii, Rekkers a spus ca Banca Transilvania colaboreaza cu BNR si procurorul general pentru a le analiza.
"Am discutat cu procurorul si banca centrala si am facut o sesizare. Situatia s-a linistit. Lucram cu BNR si procurorul general si analizam ce s-a intamplat, vom anunta daca avem alte informatii", a spus oficialul BT.
Rekkers a precizat ca perioada de volatilitate a fost depasita cu bine si ca institutia are sustinerea actionarilor, a BERD si a Bancii Mondiale. "Situatia bancilor romanesti este buna. Romania este o tara care ofera foarte multe avantaje, inclusiv de crestere economica", a adaugat directorul BT.
Saptamana trecuta, directorul general al BT a declarat ca zvonurile lansate la inceputul lunii octombrie impotriva bancii au avut efecte nesemnificative, iar banca este solida, cu un portofoliu de credite de calitate, solvabilitate ridicata si lichiditate buna.
O cota de 30 mil. euro din finantarea contractata de banca va fi suportata direct de catre IFC si va avea ca destinatie finantarea de credite ipotecare si credite pentru microintreprinderi si IMM-uri, in special din provincie. Restul sumei de 72,5 mil. euro va fi acoperita prin sindicalizare, impreuna cu un numar mare de banci private.
In mod traditional, institutii ca IFC sau ca BERD - actionar semnificativ al Bancii Transilvania - sunt interesate sa acorde finantari institutiilor de credit care se orienteaza pe sprijinirea firmelor mici si mjlocii.
Seful misiunii IFC in Romania Ana-Maria Mihaiescu a precizat ca scadenta imprutumului este de cinci ani, BT beneficiind de o perioada de gratie de doi ani.
Banca Transilvania, unul dintre primii cinci jucatori pe piata in functie de active, a adoptat in ultima perioada o politica de concentrare pe finantarile in lei mai ales pentru clientela de retail, considerand ca este o abordare mai prudenta in actuala situatie de criza internationala.
Seful BT a precizat ca ponderea creditelor in lei in portofoliu este de 75%, banca fiind mai reticenta fata de creditele in euro si mai prudenta in contextul actual.
Banca a redus la maximum creditarea in valuta a clientilor de retail in contextul scumpirii finantarilor in moneda straina si al noilor norme prudentiale impuse de BNR. De asemenea, a modificat recent si conditiile de acordare a creditelor in lei prin introducerea unui comision suplimentar fata de perioada verii.
Banca Transilvania estimeaza ca pana in 2013 va acorda pana la 150.000 de credite pentru microintreprinderi si IMM-uri in valoare totala de 3 mld. dolari. In acelasi timp, portofoliul de credite imobiliare ar urma sa ajunga in acelasi orizont de timp pana la 910 mil. dolari, prin intermediul a circa 12.000 de credite.
IFC va semna saptamana viitoare un nou parteneriat de finantare, in valoare de 30 de milioane de euro, cu o banca romaneasca, potrivit sefului misiunii institutiei in Romania Ana Maria Mihaescu.
Ea a precizat ca parteneriatul de saptamana viitoare nu va lua forma unui credit sindicalizat similar celui acordat Bancii Transilvania si nici nu va fi o intrare in actionariat.
In prezent IFC poarta discutii cu sapte-opt banci de pe piata locala, dar finalizarea acestora depinde de evolutia de pe piata internationala, potrivit lui Mihaescu. "Romania este vazuta ca avand un risc bun. Nu am avut vreun credit nerambursat", a precizat seful misiunii IFC.
Referitor la termenul in care s-ar putea incheia noi acorduri de pe piata locala, seful misiunii IFC in Romania a precizat ca discutiile dureaza in general doua luni, dar daca nu este nevoie urgenta, atunci se pot prelungi pana la sase luni, cum a fost cazul Bancii Transilvania.
Jyrki Koskelo, vicepresedintele IFC, a spus ca daca turbulentele internationale se vor incheia este posibil ca acordurile cu bancile romanesti sa nu se mai semneze. "Din pacate, Romania este afectata de situatia din afara", a continuat Koskelo, anticipand ca problemele internationale vor mai dura o perioada de timp.
Pana in prezent, portofoliul activ al IFC in Romania este de 600 de milioane de dolari, exceptand BT. Sectorul financiar a beneficiat de 67% din totalul creditelor, in timp ce restul a fost acordat pentru infrastructura, sanatate si educatie.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO