Bănci și Asigurări

Rekkers: Se vor scumpi si creditele in lei

Rekkers: Se vor scumpi si creditele in lei

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania: Cererea este foarte mare, din ce in ce mai multi se gandesc sa se imprumute in lei, mai ales dupa ce au vazut ca euro nu scade mai jos decat a fost in vara.

27.09.2007, 18:23 11

"Este de asteptat o tendinta de crestere si a dobanzilor la creditele in lei si nu neaparat din considerente legate de inflatie, ci pur si simplu pentru ca cererea este foarte mare, din ce in ce mai multi se gandesc sa se imprumute in lei, mai ales dupa ce au vazut ca euro nu scade mai jos decat a fost in vara", spune Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, a cincea mare institutie de credit de pe piata.
In ultima perioada s-au inmultit semnalele privind iminenta unor scumpiri atat ale creditelor in euro, sub influenta miscarilor de pe pietele externe, dar si a celor in lei, desi majoritatea analistilor anticipau ca BNR mentine neschimbata dobanda de politica monetara.
Rekkers nu crede ca ar fi o solutie dobanzile fixe pe perioade mai lungi la creditele in lei avand in vedere ca volatilitatea pe piata monetara este mare.
Creditul in euro resimte deja un dublu efect de scumpire, atat din cauza cresterii ratelor internationale de referinta luate in calcul de multe banci locale, mai ales la creditele ipotecare, cat si ca urmare a deprecierii leului, resimtita mai ales de cei care au contractat imprumuturi in vara, pe fondul euforiei create de slabirea spectaculoasa a euro, precum si de aparitia normelor de creditare relaxata la primele banci, cu grade de indatorare de pana la 70%.
Primele semnale de crestere a dobanzilor au venit de la banci de talie mica si mijlocie, care au practicat oferte agresive de creditare, iar acum resimt din plin majorarea costurilor de refinantare si sunt nevoite sa le transfere si asupra clientilor. Bancile mari inca studiaza evolutia costurilor. Rekkers spune ca in cazul Bancii Transilvania introducerea normelor proprii de acordare a creditelor pentru persoanelor fizice, la inceputul lunii august, a dus la dublarea volumului de credite vandute, pe toate tipurile de finantare. "Este nebunie, de-abia mai facem fata", afirma Rekkers.
Gabriela Nistor, directorul de retail al bancii, a precizat ca numarul solicitarilor pentru credit aproape s-a triplat.
Ea sustine ca detaliile normelor de creditare au fost discutate cu BNR in asa fel incat sa permita clientilor cu venituri scazute sa obtina sume cel putin egale cu cele conforme vechilor reglementari standard la nivelul pietei. Rekkers a spus ca la sfarsitul lunii august, volumul de credite de retail acordate de BT se ridica la 2,8 mld. lei, tinta pentru sfarsitul acestui an fiind de 3,4 mld. lei, respectiv circa un miliard de euro.
El afirma ca BT nu vrea sa fie o banca low-cost mai ales pe segmentul creditelor ipotecare/imobiliare si ca atare isi asuma scaderea cotei de piata de la 10% la circa 7%. "Piata a devenit extrem de competitiva, iar dobanzile au coborat extrem de jos". La creditul de consum, cota de piata a bancii este de circa 4,8%. Ponderea creditelor de retail in totalul imprumuturilor este de circa 40%, spune Rekkers; creditele imobliare reprezinta un sfert din totalul finantarilor de retail.
Pe partea de active, banca are in vedere pentru sfarsitul anului atingerea unui nivel de 3,5 miliarde euro. "Este un obiectiv realizabil, chiar daca euro a crescut in ultima vreme", a spus Rekkers. El a mentionat ca banca urmareste mereu ca depozitele in sold sa fie macar cu 10-15% mai mari decat creditele pentru a asigura o marja de manevra. De asemenea, Rekkers a spus ca BT discuta in prezent cu mai multe banci, inclusiv cu institutii ca BERD sau DEG, obtinerea unor finantari in euro. "Situatia internationala nu ne ajuta pentru a realiza o tranzactie mare, asa ca nu va fi vorba de o suma mare."

BNR tine dobanda pe loc la 7%

BNR a hotarat ieri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, precum si a nivelurilor rezervelor minime obligatorii, asa cum se asteptau analistii. De asemenea, BNR a decis exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui "control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare" si nu "adecvat" ca pana acum, in vederea intaririi rolului de semnal al dobanzii de politica monetara si reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare. BNR apreciaza ca perspectivele pe termen scurt in ceea ce priveste inflatia s-au inrautatit pe fondul prelungirii impactului secetei asupra preturilor produselor alimentare si al incertitudinilor legate de evolutia cursului de schimb al leului in conditiile in care evaluarea duratei si a efectelor turbulentelor pe pietele financiare internationale este dificil de realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO