Bănci și Asigurări

Restanţele la credite au scăzut pentru a şaptea lună consecutiv în septembrie

Restanţele la credite au scăzut pentru a şaptea lună...

Autor: Liviu Popescu

28.10.2015, 00:03 129
Volumul restanţelor la creditele contractate de populaţie şi companii a ajuns la finele lunii septembrie la aproximativ 23 miliarde de lei (echivalentul a 5 mld. euro), în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Declinul în termeni nominali a fost de aproximativ 4 mld. lei. Restanţele au scăzut în septembrie pentru a şaptea lună la rând, scăderea faţă de august fiind de 0,4%. Băncile locale aveau la finele lunii septembrie credite acordate populaţiei şi companiilor de 214 miliarde şi prin urmarea ponderea restanţelor s-a redus în septembrie la 10,6%, nivelul minim din 2012.

Spre comparaţie, în luna septembrie a anului trecut ponderea restanţelor în totalul împrumu­turilor era cu două puncte procentuale mai mare.

Defalcat, soldul creditelor acordat în monedă naţională însuma 108 mld. lei în septembrie, iar restanţele cumulau 9,9 mld. lei. Prin urmare ponderea acestora în totalul împrumuturilor în lei s-a redus de la 12%, cât era în septembrie 2014, la 9,1% luna trecută.

Pe de altă parte, ponderea restanţelor în valută la împrumuturile acordate în valută a ajuns în septembrie la 12%, cu un punct procentual sub nivelul de acum un an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO