Bănci și Asigurări

Restantele populatiei la credite s-au dublat intr-un an

Restantele populatiei la credite s-au dublat intr-un an

Click pentru imaginea marita

08.11.2006, 18:52 15

Restantele clientilor persoane fizice la rambursarea creditelor contractate au ajuns sa depaseasca echivalentul a 100 de milioane de euro in luna octombrie, dupa cum arata datele Biroului de Credit.
In urma cu un an, restantele insumau 42,4 mil. euro, adica de 1,5 ori mai putin. Biroul de Credit acopera inca din primavara trecuta peste 90% din piata bancara.
"In prezent avem inregistrati 290.000 de debitori cu restante curente. Dintre acestia, 240.000 au restante la o singura institutie de credit, in timp ce restul au fost raportati de mai multi participanti la sistem", a declarat pentru ZF Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. In prezent, in baza de date a Biroului de Credit sunt stocate date despre aproximativ 2 milioane de persoane, aproximativ jumatate dintre acestea fiind raportate cu informatii negative (restante sau savarsirea de infractiuni in relatia cu o institutie de credit).
In octombrie, restantele populatiei au crescut cu 7%, in lei, pana la echivalentul a 373 mil. lei. De altfel, cea mai mare parte a restantelor provine de la credite contractate in lei - 341 mil. lei (echivalentul a 97 mil. euro). Restantele de la creditele in euro totalizeaza 8,4 mil. euro.
Practic, restantele acumulate de populatie au crescut aproape de doua ori mai repede decat creditele contractate in ultimul an. Potrivit ultimelor date ale BNR, creditele contractate de populatie inregistrau o crestere cu 88% (exprimata in euro) in septembrie curent fata de septembrie anul trecut. Desigur, baza de comparatie in cazul restantelor este mult mai mica, ceea ce face ca viteza de crestere sa apara ca fiind mai mare.
Exprimat in euro, creditul contractat de populatie a crescut de la 5,3 miliarde de euro in septembrie anul trecut pana la putin peste 10 miliarde de euro la sfarsitul trimestrului trei 2006.
Cresterea mai rapida a restantelor arata ca expansiunea foarte rapida a creditarii a venit cu costul deteriorarii calitatii portofoliului. Situatia este explicabila, in conditiile in care bancile, in goana dupa cote de piata, s-au vazut nevoite sa mearga catre clientii cu o pozitie financiara mai putin solida.
Desi a crescut, ponderea restantelor in totalul creditelor ramane insa la un nivel confortabil, sub 1%.
Chiar daca nu provoaca probleme bancilor, restantele la credite au inceput sa dea dureri de cap asiguratorilor. Potrivit normelor BNR, politele de asigurare pentru riscul de neplata sunt considerate garantii reale, fiind astfel utilizate de banci pentru a lasa loc creditelor "fara avans, fara garantii".
Bancile care au incheiat asigurari de credite si garantii si-au transferat riscul catre companiile de asigurare, care acum s-au trezit ca au de plata daune de zeci de milioane de euro, dupa ce s-au bucurat ca le-au crescut incasarile din prime.
Prima medie pentru asigurari de credite si garantii este de circa 5-6% din suma asigurata. Cand clientul intarzie cu plata doua luni, se declanseaza polita, adica banca primeste suma restanta de la compania de asigurare, care se indreapta apoi catre clientul bancii, pentru a recupera suma.
In 2005, companiile de asigurari au incasat prime de asigurari de credite si garantii de 75 mil. euro, deci si-au asumat riscuri de circa 1,5 mld. euro.
Spre exemplu, Asiban, care este unul din cei mai mari jucatori pe aceasta piata, a platit pe primele noua luni daune bancilor de peste 14 mil. euro, cu 25% mai mult decat anul trecut, si a recuperat in aceeasi perioada de la clientii rau-platnici ai bancilor circa 7 mil. euro. Ceilalti mari jucatori pe aceasta piata sunt BCR Asigurari, Omniasig si, mai nou, Garanta.
Incepand din decembrie, Biroul de Credit va ramane singura institutie care va colecta informatii referitoare la restantele aparute la creditele de mica valoare contractate de populatie, BNR urmand sa inceteze supravegherea pe acest segment.
"Luna viitoare intra in vigoare protocolul cu BNR. Astfel, la acel moment informatiile referitoare la restante vor veni la BNR de la Biroul de Credit. In consecinta, bancile nu vor mai transmite informatii referitoare la restantele aparute la creditele mai mici de 20.000 de lei la BNR", noteaza Epure.
La sistemul Biroului de Credit participa in prezent 22 de banci (acoperind peste 95% din piata), patru societati de credit de consum, o societate de leasing si una de asigurari. Institutia mai are insa semnate contracte de participare cu alte cinci banci, o societate de credit de consum, doua de leasing si una de asigurari care vor participa ulterior cu date. Pe langa acestea, vor mai intra in sistem doua companii de telefonie mobila si o societate specializata in recuperarea de creante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO