Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale BNR, minus 28,1 mil. euro

06.12.2004, 00:00 15

Rezervele valutare detinute de Banca Nationala au inregistrat in noiembrie o scadere usoara, pentru prima data de la inceputul anului. Astfel, rezervele valutare totalizau la sfarsitul lunii trecute 9.922 de milioane de euro, cu 28,1 milioane de euro mai putin decat la sfarsitul lui octombrie.
Scaderea s-a produs in contextul in care s-au efectuat plati reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa in valoare de 98,7 milioane de euro.
In acelasi timp, banca centrala a inregistrat intrari de 17,6 milioane de euro din administrarea rezervelor internationale. Alte intrari nete, reprezentand modificarea rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati cotizatii si comisioane bancare au totalizat 53 de milioane de euro.
Intrarile de valuta la rezerva s-au diminuat substantial in comparatie cu lunile precedente, dupa ce Consiliul de Administratie al bancii centrale a hotarat la inceputul lui noiembrie sa restranga interventiile pe piata valutara, permitand astfel o flotatie mai libera a cursului de schimb. In consecinta, in luna noimbrie, BNR nu a cumparat nici un euro de pe piata valutara.
Astfel, euro a inregistrat o depreciere substantiala, coborand sub nivelul de la inceputul anului. Curusl a coborat la 38.364 de lei pentru un euro, cu 2.507 lei mai putin comparativ cu ultima tranzactie din octombrie.
Pe tot parcursul lunii dealerii au vandut valuta, ceea ce a alimentat scaderea cotatiilor. Statisticile bancii centrale arata ca pe parcursul lunii, piata a inregistrat iesiri nete de aproape 300 de milioane de euro, context in care mentinerea trendului de vanzare a euro contra leu este dificil de explicat. Jucatorii considera ca pe piata si-au facut simtita prezenta capitaluri care nu apar insa in datele BNR, si care au alimentat un usor excedent de valuta.
Rezerva de aur administrata de Banca Nationala s-a mentinut la 105,1 tone. Valoarea acesteia a crescut pana la 1.150,4 milioane de euro, in conditiile evolutiei preturilor pe pietele internationale.
Astfel, rezervele internationale adiministrate de banca centrala totalizau la sfarsitul lui noiembrie 11,07 miliarde de euro, la nivelul lunii anterioare.
Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 154 de milioane de euro. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO