Bănci și Asigurări

Rocada: euro creste, dolarul scade

08.10.2004, 00:00 29

Euro a inregistrat ieri prima apreciere de la inceputul saptamanii, pe fondul unor tranzactii speculative. Astfel, cursul a urcat ieri usor, cu 11 unitati, pana la 41.068 de lei/euro. Dolarul a marcat prima depreciere de la inceputul saptamanii, pierzand 21 de unitati, pana la un curs de 33.436 de lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.085/41.115 lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta, evolutie fiind insa specifica zilei de joi. Dupa scenariul din zilele precedente, jucatorii au cumparat valuta in primele ore de tranzactionare, cotatiile urcand pana la o maxima de 41.125 de lei/euro. In a doua parte a sedinei, dupa ce a devenit evident ca Banca Centrala nu avea sa intervina pe piata, jucatorii au trecut la vanzarea de valuta, cotatiile coborand pana la 41.045/41.075 de lei/euro, la inchiderea pietei. "Volumele tranzactionate au fost relativ mici, pe fondul unor operatiuni speculative. Mentinerea cotatiilor in intr-o banda ingusta de la inceputul saptamanii sugereaza existenta pe piata a unui mic excedent de valuta, alimentat de intrarile de la casele de schimb, care nu apar in statisticile BNR", a comentat un dealer. Fata de prima zi a saptamanii, cotatiile au coborat cu aproximativ 60 de unitati, iar ultimele trei sedinte de tranzactionare au decurs practic dupa acelasi scenariu.
Volumele tranzactionate de clienti au inregistrat miercuri o revenire sensibila, cumpararile urcand pana la 84 de milioane de clienti, fiind depasite insa de vanzari cu sase milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut substantial, pana la 166 de milioane de euro, depasind cu 38 de milioane de euro media ultimei saptamani. In aceste conditii, volumul total tranzactionat miercuri pe piata a fost de 257 de milioane de euro, peste media zilnica inregistrata in intervalul anterior.
Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat ieri initial pana la un curs de 1,2319 dolari/euro, dupa care a recuperat o parte din pierdere, pana la 1,2299 dolari/euro. Cursul a inregistrat ieri o minima de 1,2273 dolari/euro. Evolutia are loc in contextul in care pretul petrolului a atins noi maxime istorice, la peste 52 de dolari/baril, pentru a treia zi consecutiv.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 18% si 18,25% pe an. Banca Centrala a intervenit pentru a steriliza excesul de moneda din piata, incercand sa atraga depozite pe o luna in valoare de 1.400 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 6.955 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO