Bănci și Asigurări

Romania, a doua mare piata de consum din estul Europei

01.11.2007, 16:56 186

Piata locala de credite de consum este a doua ca marime din regiunea Europei de Est, dupa cea poloneza.
Un studiu realizat de Global Insight arata ca piata romaneasca a creditelor de consum va ajunge la 13,6 miliarde de euro in 2007, performanta sprijinita de cresterea spectaculoasa a consumului.
Polonia este pe primul loc in randul noilor state membre ale Uniunii Europene, cu un volum al creditelor de consum de 20,5 miliarde de euro.
Studiul Global Insight plaseaza in continuare Ungaria cu 9,7 miliarde de euro si Cehia cu credite de consum de 8,8 miliarde de euro.
Creditele auto detin intre 45% si 50% din volumul total al creditelor de consum in Romania, Ungaria, Polonia si Cehia, arata studiul. Pe piata locala, creditul de consum ramane mult mai dinamic decat cel imobiliar clasic, situatie opusa evolutiei de pe pietele mature. Bancherii se asteapta insa ca cererea de finantari imobiliare sa accelereze in anii viitori, in timp ce creditul de consum se va plafona.
In ceea ce priveste veniturile populatiei, clientii cu venituri medii sunt minoritari pe pietele creditelor de consum. In Polonia, 20% dintre cele mai bogate persoane genereaza 50% din creditele bancare si 75% din creditele ipotecare.
Creditele cu ipoteca contractate pentru acoperirea cheltuielilor de consum au devenit la fel de populare ca imprumuturile personale traditionale. In Polonia, creditele cu ipoteca castiga tot mai mult teren, arata studiul.
Cresterea creditelor de consum este conditionata de dezvoltarea canalelor de distributie bancara, cruciale pentru state de dimensiuni mari precum Polonia si Romania. Segmentarea clientelei, specifica pietei poloneze, este unul dintre factorii care pot influenta cresterea creditelor de consum.
Pentru cele patru state, Global Insight estimeaza o crestere anuala a consumului cuprinsa intre 2,4% si 4,9%, si de pana la 4,9% a PIB in intervalul cuprins intre 2008 si 2015.
Global Insight este unul dintre cele mai importante grupuri de analiza si prognoza financiara la nivel mondial. Membra a Global Insight, compania de cercetare DAFSA, cu sediul in Paris, are peste 20 de consultanti specializati in analiza pietelor financiare din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO