Bănci și Asigurări

Romania, a patra piata MasterCard din regiunea Europei Centrale si de Est

09.03.2005, 00:00 23

Numarul cardurilor Mastercard (exclusiv Maestro) a ajuns la sfarsitul anului trecut la 409.000 unitati, in crestere cu 50% fata de decembrie 2003.


In anul 2004, cardurile MasterCard - fara cele emise sub sigla Maestro - au generat 313,5 milioane euro si un numar de 5,7 milioane tranzactii. Bulgaria, coleg de integrare in urmatorul val UE, a incheiat anul 2004 cu 578.000 tranzactii si un volum de 77,6 milioane euro.


In regiunea Europei Centrale si de Est, mai multe carduri MasterCard au fost emise in Ungaria (1,2 milioane), Cehia (1,1 milioane) si Polonia (0,8 milioane).


Cele mai multe dintre cardurile emise la noi sunt din categoria Standard, acestea reprezentand aproximativ 97% din total. Cardurile Gold, destinate clientilor cu o putere financiara mare si un anumit statut social, au reprezentat numai 0,4% din total, in timp ce cardurile din categoria Business (cele destinate firmelor) au detinut o pondere de 2,65%.


In privinta volumelor, cardurile Business au generat insa aproape 13%, iar cele din categoria Gold aproximativ 3% din total.



Reprezentantii societatii internationale de plata considera ca pe piata romaneasca cardurile din categoria Business au un potential insuficient exploatat. Astfel, segmentul de Business va inregistra cresteri semnificative in viitor, in contextul in care tot mai multe banci sunt interesate de aceasta nisa. De asemenea, segmentul Gold nu si-a atins potentialul, pe o piata ajunsa la maturitate ponderile fiind de 60-80% pentru produse Standard, 15-25% pentru Gold si 5-15% pentru Platinum.



Pe de alta parte, anul trecut a marcat cresterea mai rapida a numarului de carduri de credit, in detrimentul expansiunii celor de debit, care pastreaza insa o majoritate covarsitoare, cu peste 98%. Totodata, statisticile MasterCard releva si cresterea numarului de tranzactii efectuate la comercianti, in urma campaniilor desfasurate de banci, in timp ce frecventa utilizarilor la bacomate a scazut.



Valoarea medie a retragerilor de numerar a crescut, in timp ce in cazul cheltuielilor la comercianti se remarca o scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO