Bănci și Asigurări

Ruşii de la Sberbank cumpără Volksbank, dar nu şi în România

Autor: Liviu Chiru

13.04.2011, 23:58 190

O delegaţie a gigantului financiar rus Sberbank a fost recent laBucureşti în cadrul negocierilor pentru preluarea operaţiunilorinternaţionale ale austriecilor de la Volksbank, dar nu a transmiscătre Banca Naţională o notificare oficială în acest sens, spuneNicolae Cinteză, directorul Direcţei Supraveghere din BNR.

Surse bancare citate de cotidianul rus Vedomosti afirmă căSberbank se află în negocieri avansate pentru preluarea unui pachetde 51% din Volksbank International, dar nu este interesată şi depreluarea operaţiunilor din România, unde austriecii deţin aloptulea mare jucător după activele totale.
"În momentul de faţă nu avem informaţii, nu ne-a informatnimeni despre finalizarea negocierilor. Aprobarea ac­­ţionarului seface pe baza unei docu­men­taţii, este o analiză foarte complexă",a precizat pentru ZF Cinteză.
Orice investitor are nevoie de autorizarea BNR pentru a deveniacţionar semnificativ (cu peste 5%) la o bancă locală.
Volksbank România este cea mai mare subsidiară a Volks­bankInternational şi ar deveni centrul operaţiunilor Sberbank înUniunea Europeană, ceea ce ar pune BNR în poziţia de principalăautoritate de supraveghere a operaţiunilor ruşilor.
"În situaţia în care cel care preia - acţionarul direct - esteun holding, atunci consolidarea supravegherii s-ar face la unitateabancară cu cele mai mari active din cuprinsul holdingului.Sucursala din România ar avea cea mai mare pondere în active",explică Cinteză.
Sberbank, al cărei principal acţionar este Banca Centrală aRusiei cu 60% din acţiuni, are active de 213 miliarde de euro, deaproape trei ori cât întregul sistem bancar local.
"În prezent Sberbank studiază achiziţia a 51% din VolksbankInternational, fiind interesată de toate subsidiarele în afară decea românească", spune o sursă apropiată băncii, citată decotidianul rus Vedomosti. Sberbank este cea mai mare bancă dinRusia, cu o cotă de piaţă de 27% pe active. Conducerea băncii estedeţinută din noiembrie 2007 de Herman Gref, 47 de ani, fostministru al comerţului şi dezvoltării economiei în perioada2000-2007.
Volksbank România are active de 4,8 mld. euro, reprezentândmai bine de o treime din activele totale ale VolksbankInternational, de 13,7 miliarde de euro. Grupul austriac mai areoperaţiuni în Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, Serbia,Bosnia-Herţegovina şi Ucraina.

Procesul de vânzare este coordonat direct de la Viena, iarreprezentanţii Volks­bank de la Bucureşti nu comen­tează acesteinformaţii.

"Grupul Volksbank AG a iniţiat un proces pentru a vindeparticipaţia sa de 51% în Volksbank International AG, compania-mamăa Volksbank Româ­nia. Întrucât procesul este în desfă­şurare, nuputem să furnizăm la acest mo­ment informaţii despre părţileimpli­cate şi punctele negociate", a spus Wal­ter Groblinger,purtătorul de cuvânt al Volksbank AG.

Reprezentanţii Sberbank nu au răspuns până la închiderea ediţeila solicitarea ZF de a oferi informaţii pe această temă.

Grupul Volksbank a decis în toamna lui 2009 să renunţe laopera­ţiu­nile internaţionale, punând în vânzare VolksbankInternational şi VB Leasing International, pentru a se concentraasupra afacerilor din segmentul cor­porate din Austria, după ce afost lovit puternic de turbulenţele de pe pieţele financiare dintimpul crizei. România este în prezent cea mai mare piaţă externăpentru austrieci, dar le-a adus şi cele mai mari bătăi de cap.

Anul trecut Volksbank România a înregistrat o pierdere de 36 demilioane de euro, trăgând pe minus rezultatul întregii diviziiVolksbank International, deşi operaţiunile de pe celelalte pieţe aufost profitabile.

Modelul de business al austriecilor a fost concentrat în zona dereal-estate, iar asta i-a făcut vulnerabili la căderea pieţelorexterne.

Volksbank a adus anul trecut o nouă echipă de conducere laBucureşti, care are mandat de a reaşeza operaţiunile băn­cii, încondiţiile în care în anii de boom ai economiei a crescut agresivprin vânzarea de credite garantate cu ipo­tecă. Noul managementîncearcă acum să dezvolte segmentul de servicii tran­zacţionale,pentru a genera venituri suplimentare.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24