Bănci și Asigurări

Salariile din banci si asigurari au crescut mai rapid anul trecut decat in 2006

Salariile din banci si asigurari au crescut mai rapid anul trecut decat in 2006

Click pentru imaginea marita

21.02.2008, 21:07 19

Salariul mediu al bancherilor a crescut anul trecut cu 24% (in euro), in timp ce castigul angajatilor din asigurari s-a majorat cu 20%. Ambele ritmuri depasesc cresterile din 2006 (de 13%, respectiv 15%), desi specialistii se asteptau la o incetinire a salariilor pe piata financiara.
Majorarile salariale din banci si asigurari au accelerat anul trecut peste ritmurile din 2006, insa au ramas sub viteza de crestere a salariului mediu pe economie. Pentru comparatie, salariile au crescut anul trecut cu 24% in banci, 20% in asigurari si cu 28% in intreaga economie (cresterile sunt exprimate in euro), potrivit unei analize a ZF, pe baza datelor de la Institutul National de Statistica. Cu un an in urma, in 2006, cresterile fusesera de 13% in banci, 15% in asigurari si 20% pe intreaga economie.
Reprezentantii pietei spun ca majorarile salariale au urmat firesc cresterii pietelor respective (bancara si de asigurari) si au fost stimulate si de extinderea teritoriala a retelelor, dar si de numarul redus de specialisti care nu au fost inca integrati in piata.
La nivel mediu, salariul in banci a fost anul trecut de 913 euro net, in timp ce in asigurari salariul mediu net a fost de 537 de euro.
"Principalul argument in sustinerea acestei cresteri a fost intarirea monedei nationale, astfel incat salariile exprimate in euro au crescut. Tendinta se inscrie in trendul general al pietei, care impune cresterea salariilor, mai ales la nivel de top si middle management.
Concurenta din asigurari, care se manifesta intre companii, se manifesta si la nivelul fortei de munca.
Exista o fluctuatie foarte mare de personal, pentru ca firmele de asigurari cauta sa atraga specialisti de la concurenta, oferindu-le salarii mai mari", a comentat pentru ZF Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor.
De exemplu, activele nete totale ale pietei bancare au crescut anul trecut cu 36% (in euro), de la 51,2 miliarde de euro la 69,5 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale ritmul de crestere a fost insa mai redus decat cel din 2006 (circa 46% in euro).
In asigurari, piata a crescut anul trecut cu 38% (in euro), de la 1,6 la circa 2,2 miliarde de euro, mai rapid decat viteza de 33% inregistrata in 2006, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Cresterea businessului de pe piata financiara a fost insotita de extinderea teritoriala rapida, care a majorat nevoia de angajati pentru a opera noile unitati bancare si de asigurari. Bancile au deschis anul trecut circa 1.000 de noi unitati, pe piata asigurarilor neexistand date comparabile. Ca urmare, numarul salariatilor din banci a crescut anul trecut cu aproape 11.000 de oameni (un ritm de 18%), pana la 71.600. In asigurari, cresterea a fost de 1.500 de oameni (12%), pana la aproape 15.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO