Bănci și Asigurări

Sapte sedinte de scadere a cursului leu/euro

26.04.2004, 00:00 15



Leul s-a apreciat vineri fata de euro pentru a saptea sedinta de tranzactionare consecutiv, fiind cotat de banca centrala la 40.483 de lei/euro fata de 40.813 lei/euro cat valora pe 15 aprilie.



In a doua parte a saptamanii trecute, moneda nationala s-a apreciat si in raport cu dolarul. Astfel, leul a recuperat o parte din deprecierea fata de dolar, fiind cotat vineri la 34.021 de lei/dolar, cu 257 de unitati mai putin decat in ziua precedenta, insa cu 233 de unitati peste cotatia de luni. Fata de cotatiile din urma cu o saptamana, leul inregistra vineri avansuri de 0,80% fata de moneda europeana, respectiv de 0,17% fata de dolar. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, leul s-a apreciat fata de euro cu 1,54%. Fata de dolar moneda nationala s-a depreciat, in acelasi interval, cu 4,37%.



Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 40.600/40.630 de lei/euro. Pana la finalul tranzactiilor, cotatiile scazusera, piata inchizandu-se in jurul paritatii de 40.555 de lei/euro.



Pe pietele internationale euro era cotat vineri la 1,189 dolari, in usoara crestere fata de minimul ultimelor cinci luni inregistrat miercuri, la un nivel de 1,179 dolari.



Pe piata monetara dobanzile over-night au crescut, ajungand la valori de 19%-23%, datorita ofertei scazute, atribuita sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor obligatorii. Ministerul Finantelor a organizat saptamana trecuta doua emisiuni de titluri de stat, cu scadenta la un an sI la cinci ani. La titlurile cu maturitatea de un an Ministerul Finantelor a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 18%. Rata medie a dobanzii platite a fost de 17,86%. Prin aceasta emisiune Finantele au reusit sa atraga suma programata de 1.000 de miliarde de lei. La titlurile cu scadenta la cinci ani, Ministerul Finantelor a acceptat sa plateasca o dobanda calculata in functie de rata inflatiei plus 5%.In ciuda ofertei darnice, Finantele nu au atras decat 10% din suma programata de 300 de miliarde de lei, respectiv 30 de miliarde de lei. Analistii considera ca interesul redus pentru aceste titluri (chiar daca oferta este atragatoare) se datoreaza absentei unei piete secundare, unde aceste instrumente sa poata fi tranzactionate.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO