Bănci și Asigurări

Scaderea dobanzilor s-a oprit si la BNR si la Ministerul Finantelor

21.03.2005, 00:00 12


La ultimele licitatii, nici BNR si nici Ministerul Finantelor nu au reusit sa continue seria de reduceri de dobanzi.


Astfel, dobanzile au ajuns aparent la un prag suport sub care nu vor ma scadea, fiind posibile chiar unele cresteri.


Dobanda la care Banca Nationala a atras depozite la o luna in cadrul operatiunilor de sterilizare a crescut usor la licitatia de vineri, intrerupand astfel o lunga serie de scaderi succsive.


Ministerul Finantelor a respins, la licitatia pentru vanzarea obligatiunilor de stat la cinci ani cu dobanda toate ofertele bancilor, considerand nivelul dobanzii cerute drept inacceptabil. Aceasta este a doua licitatie consecutiva la care statul respinge totate ofertele bancilor, datorita nivelului prea ridicat al dobanzii solicitate. Si de aceasta data cererea bancilor a depasit de aproape cinci ori oferta statului, de 500 mld. lei (13,7 mil. euro). Ultima data obligatiunile cu  scadenta la cinci ani au fost plasate la o dobanda de 6,5% pe an (maxima acceptata).


Bancile au plasat vineri la BNR depozite pe o luna la o dobanda medie de 8,3%, in crestere cu sase puncte de baza (0,06%) fata de licitatia precedenta.


Dealerii bancilor anticipasera incheierea seriei de scaderi succesive ale dobanzilor, o data cu intrarea sub nivelul de 9%.


"Era de asteptat ca acest lucru sa se intample. De altfel, la ultimele licitatii ritmul de scadere a dobanzii se redusese vizibil. Daca aceasta politica monetara va fi mentinuta, este posibil sa avem o stabilizare a dobanzilor la aceste niveluri", apreciaza Dorin Badea, dealer sef la Bancpost. 


Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au ramas ancorate in banda de 4% - 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO