Bănci și Asigurări

Scaderea euro s-a oprit. Noua tinta: 40.000 de lei

18.11.2004, 00:00 10



Euro a inregistrat ieri prima apreciere fata de leu dupa mai bine de o saptamana de scaderi, sustinut de deficitele mari inregistrate pe clienti, cat si de evolutia pe pietele internationale. Banca Nationala a calculat un curs de 39.668 de lei, pentru un euro, cu 183 de lei mai mult decat cotatia anterioara. Dealerii considera ca, daca deficitele pe clienti se mentin, euro ar putea sa treaca din nou de pragul de 40.000 de lei.



Dolarul a continuat sa se deprecieze, pierzand ieri 18 lei, pana la un curs 30.416 lei.



Piata valutara interbancara s-a deschis iri in cotatii de 39.600/39.650 de lei/euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand tptat pana la o minima de 39.480/39.530 de lei/euro. De la acest nivel trendul s-a inversat, jucatorii cumparand energic valuta. Astfel, cotatiile au urcat pana treptat pana la 39.700 de lei/euro. Pana la sfarsitul sedintei leul s-a mai intarit o data pana la un curs de 39.530/39.580, dupa care s-a depreciat treptat. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 39.900/39.950 de lei/euro. "Tranzactiile au fost destul de agitate ieri. Volumul tranzactionat a fost de asemenea substantial. Deprecierea leului a fost alimentata de deficitele inregistrate pe clienti. Este posibil insa ca unele banci sa fi inceput sa cumpere valuta, anticipand noi deficite pe clienti. Daca luam in calcul experienta anilor trecuti, ar trebui sa asistam la noi iesiri de valuta din piata. Cursul ar putea astfel sa revina la peste 40.000 de lei pentru un euro", a comentat un dealer.



Piata a inregistrat marti iesiri nete de 56 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti care au totalizat 133 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut simtitor, ajungand la 325 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a ajuns la 458 de milioane de euro.



Pe pietele internationale dolarul a continuat sa deprecieze, cursul urcand ieri pana la o maxima de 1,3040 dolari/euro. Potrivit analistilor deprecierea dolarului nu se va opri aici, insa nu exista o parere unitara pana unde ar putea sa urce cursul. Unele prognoze prevad chiar o depreciere a dolarului pana la un curs de 1,35 dolari/euro in lunile urmatoare. Atiudinea autorittilor americane, care nu par sa fie preocupate de deprecierea dolarului, a determinat o reactie puternica a pietei. Acum investitorii asteapta reactia autoritatilor europene, care ar trebui sa actioneze pentru temperarea aprecierii euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 18% si 19,5% pe an, pe fondul unei cereri mai mari de lichiditati din partea bancilor, corespunzatoare apropierii sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor obligatorii. Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO