Bănci și Asigurări

Se împlinesc 12 ani de la marea criză financiară: 9 august 2007 a fost ziua în care creditarea interbancară din Europa a îngheţat din cauza prăbuşirii pieţei de subprime din SUA

Se împlinesc 12 ani de la marea criză financiară: 9...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2019, 00:00 384

Pentru cei mai mulţi oameni, 9 august 2007 era o zi de vară destul de obişnuită. Bursa de acţiuni scădea cu 3%, un plonjon suficient de puternic pentru a ajunge în titlurile ziarelor mari, dar nimic ieşit din comun care să creeze panică pe străzi, scrie Financial Times.

Însă pentru mulţi oameni care lucrau în domeniul politicilor economice sau pe pieţele financiare, acea zi a fost începutul a ceea ce în cele din urmă avea să devină o criză financiară globală. A fost ziua în care creditarea interbancară din Europa a îngheţat din cauza panicii cauzate de prăbuşirea pieţei obligaţiunilor garantate cu ipoteci din SUA şi în care băncile centrale au intervenit pentru prima dată pentru a ţine în mişcare banii.

Luni 5 august 2019, senzaţia pe pieţe a fost aceeaşi şi nu doar pentru că bursa a înregistrat scăderi similare.

Luni, China a tras un foc puternic de avertisment către SUA semnalând că nu se dă în lături nici de la un război valutar. Până vineri 9 august 2019, SUA au tot timpul să răspundă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO