Bănci și Asigurări

Şeful agenţiei Raiffeisen din Sighetu Marmaţiei este acuzat de delapidare şi fals, banca a sesizat DIICOT

Şeful agenţiei Raiffeisen din Sighetu Marmaţiei este acuzat de delapidare şi fals, banca a sesizat DIICOT

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

12.11.2012, 00:02 560

Directorul agenţiei Raiffeisen Bank din Sighetu Marmaţiei şi alţi angajaţi ai unităţii au fost concediaţi după ce un control intern a scos în evidenţă fapte de delapidare, fals, uz de fals sau complicitate la astfel de fapte incriminate de legea penală. Banca nu a dezvăluit prejudiciul înregistrat, însă a anunţat public că a sesizat DIICOT pentru investigarea operaţiunilor frauduloase.

Demersul Raiffeisen vine să arate că băncile au totuşi sisteme eficiente de depistare a fraudelor iniţiate chiar de propriii angajaţi, după ce în urmă cu o săptămână reputaţia întregului sistem a fost şifonată în momentul în care DIICOT a trecut la reţineri în cascadă în cazul unei fraude estimate de 22 mil. euro în care au fost implicate unităţi ale BCR, BRD şi CEC. Băncile se confruntă periodic cu fraude puse la cale fie de angajaţi, fie de clienţi, însă doar puţine cazuri devin publice - mai ales cele cu prejudicii mari ori în care există clienţi păgubiţi care au făcut reclamaţie de pildă pentru dispariţia unor sume din cont.

"Avem o bună colaborare cu organele de cercetare penală pe care le sesizăm ori de câte ori avem informaţii despre o fraudă sau o tentativă de fraudă", spune Ionel Fieraşcu, directorul de conformitate al Raiffeisen Bank. Raiffeisen a sesizat în ultimii patru ani organele de cercetare penală în legătură cu 119 cazuri de fraudă internă şi externă. De asemenea, a sesizat 182 de tentative de fraudă, iar în şapte cazuri a acordat sprijin poliţiei pentru acţiuni de prindere în flagrant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO