Bănci și Asigurări

Seful BRD: Nici rezultatele, nici dezvoltarea nu vor fi afectate de pierderea de la SocGen

Seful BRD: Nici rezultatele, nici dezvoltarea nu vor fi afectate de pierderea de la SocGen

Conducerea BRD, presedintele Patrick Gelin (centru) si vicepresedintii Sorin Popa (stanga) si Petre Bunescu au iesit ieri in fata presei pentru a afirma ca operatiunile din Romania sunt independente de cele din Franta.

25.01.2008, 19:00 138

BRD, filiala locala a Societe Generale, nu este afectata in niciun fel de pierderea de 4,9 mld. euro suferita de banca-mama din Franta din cauza operatiunilor financiare frauduloase derulate de un trader, sustine Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.
Pierderea din Franta a fost de altfel acoperita imediat printr-o majorare de capital de 5,5 mld. euro.
"BRD isi asigura lichiditatile de pe piata locala. Avem si linii de credit cu Societe Generale, dar ne finantam preponderent pe plan local", a declarat ieri Gelin intr-o conferinta de presa. El afirma ca nici rezultatele financiare, nici planul de dezvoltare de anul acesta al BRD nu vor fi afectate de problemele raportate ieri de banca-mama.
"Nu suntem sub nicio forma preocupati de aceste lucruri (din Franta)", a mai spus Gelin.
BRD este al doilea jucator de pe piata locala dupa marimea activelor detinute.
In septembrie trecut, BRD a raportat fonduri atrase de la clientela in valoare de 7,1 mld. euro, in timp ce creantele asupra clientelei (creditele acordate) totalizau la acel moment 6,7 mld. euro. Astfel, indicatorul credite/depozite era pentru BRD de 95%. BCR, cea mai mare banca din sistem dupa active, a inregistrat in septembrie o valoare a indicatorului de 121%, in conditiile in care creditele acordate erau cu 1,7 mld. euro mai mari decat depozitele atrase. Societe Generale a spus ca, in ciuda pierderilor record inregistrate din activitatea de trading, va obtine un profit net de 600-800 mil. euro pentru anul trecut. Grupul a operat ieri o majorare de capital de 5,5 mld. euro, care a fost subscrisa imediat de JP Morgan si Morgan Stanley. Grupul SocGen detine, la nivel mondial, active de 1.000 mld. euro. Frauda a constituit o surpriza majora pe piata internationala in conditiile in care banca franceza este recunoscuta ca fiind unul dintre cei mai buni manageri ai riscului.
BRD isi va publica rezultatele financiare pentru 2007 pe 21 februarie, odata cu banca-mama.
Sorin Popa, director general adjunct (vicepresedinte) al BRD, spune ca rezultatele pe 2007 sunt "in linie" cu bugetul prevazut. Dupa primele noua luni ale anului, BRD obtinuse un profit net de 207 mil. euro, cel mai mare castig raportat la acel moment in sistemul bancar.
La nivel local, BRD aplica politici de management al riscului in concordanta cu cerintele acordului Basel II, dar adaptate la reglementarile Bancii Nationale. Petre Bunescu, directorul general adjunct (vicepresedinte) al bancii responsabil cu managementul riscului, spune ca BNR mentine o supraveghere stransa a bancilor locale, obligandu-le sa raporteze regulat politicile abordate. "In momentul de fata, sistemul bancar romanesc este solid si nu exista probleme in nicio banca. BNR are continuu oglinda situatiei financiare a tuturor bancilor de pe piata", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Actiunile BRD, listate la Bursa de la Bucuresti, au castigat ieri dupa-amiaza 1,5%, fiind tranzactionate la inchiderea pietei la 20 lei pentru un titlu, dupa ce fusesera suspendate in prima parte a zilei, pana la clarificarea celor intamplate la Paris. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece titluri romanesti, a inregistrat o crestere cu 2,59%, dupa mai multe sedinte consecutive de scaderi puternice.
Pe Bursa de la Paris, actiunile SocGen au pierdut ieri intre 4 si 6%, mult mai putin fata de estimarile initiale, in conditiile in care pierderea a si fost acoperita. Patrick Gelin spune ca detine actiuni SocGen si va continua sa cumpere. "Este un moment bun, pretul este jos".
Manfred Wimmer, CEO al BCR s-a declarat "coplesit" de situatia de la Societe Generale. "Va fi dificil pentru actionarii grupului francez si pentru cei din conducere, pentru ca va fi afectata in principal credibilitatea. Nu cred ca va avea un impact asupra BRD", a comentat pentru ZF seful BCR. Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania spune ca a fost "socat" sa afle ceea ce s-a intamplat in Franta. "Desi grupurile financiar-bancare de rang international sunt considerate mai putin riscante si mai de incredere decat cele locale, se pare ca nu e chiar asa."
"BRD inca isi finanteaza singura activitatea de creditare. S-ar putea sa existe insa un efect negativ asupra finantarilor in euro, in sensul cresterii costurilor de refinantare in euro, ceea ce va reduce din marje", comenteaza Florin Ilie, seful departamentului piete de capital din ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO