Bănci și Asigurări

Seful ING Asigurari de Viata: Profitul isi va reveni anul acesta

Seful ING Asigurari de Viata: Profitul isi va reveni anul acesta

Click pentru imaginea marita

13.03.2008, 21:15 16

Castigul brut al ING, cea mai profitabila companie de asigurari din 2006, a coborat anul trecut la 31,1 mil. lei (8,6 mil. euro), fata de aproape 42 mil. lei (10,4 mil. euro) in anul precedent din cauza investitiilor in pensii facultative.
"In acest an profitul va creste din nou si estimam ca va ajunge la 50 de milioane de lei (14,1 mil. euro brut - n. red.)", a declarat Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata. Compania a subscris anul trecut prime brute de 501,1 mil. lei (150,2 mil. euro), 16,5% din acestea fiind din polite noi, numarul carora s-a ridicat la circa 80.000. Fata de 2006, numarul politelor noi incheiate a crescut cu 50%.
Cele mai vandute polite din portofoliul ING au fost anul trecut asigurarile de viata cu componenta de pensie (27,9% din total), urmate de asigurarile de viata de protectie (23,8%), planurile financiare pentru copii (19,9%), politele unit-linked (17,8%) si planurile de economisire (9,8%).
"Strategia noastra a fost sa ne indreptam spre alt segment de piata si sa vindem mai mult produse de protectie", afirma Cornelia Coman, directorul general adjunct al asiguratorului.
Activele administrate de ING Asigurari de Viata au urcat cu 26% anul trecut, pana la 1,5 miliarde de lei (circa 400 de mil. euro), 57% fiind din polite unit-linked, adica asigurari de viata legate de fonduri de investitii, iar restul - din asigurari de viata traditionale.
Veniturile totale ale companiei s-au majorat cu 17%, pana la 635 de mil. lei (190,2 mil. euro), in timp ce despagubirile platite au crescut cu 11%, ajungand la 142,5 mil. lei (42,7 mil. euro). "Ne vom extinde anul acesta portofoliul de asigurari unit-linked. Vom introduce fonduri mai riscante, pentru ca sunt multe persoane care vor sa investeasca in vehicule cu risc mai mare", spune Bram Boon. Potrivit acestuia, ING detine 70% din piata asigurarilor unit-linked.
In 2007 cea mai mare parte a vanzarilor ING a fost realizata prin intermediul consultantilor proprii, iar circa 5% prin ING Bank. Compania intentioneaza sa incheie contracte pe partea de bancassurance, dar si de vanzare de pensii, cu inca doua banci. De asemenea, ING isi va extinde reteaua de consultanti financiari de la 2.600 la 3.000 si va pastra o parte din cei peste 44.000 de agenti din campania de aderare la fondurile de pensii obligatorii.
ING Asigurari de Viata a intrat la mijlocul anului 2007 pe piata pensiilor facultative cu doua fonduri: ING Clasic si ING Optim, care la inceputul lunii martie aveau 12.000, respectiv 6.200 de clienti.
"Romania este o piata cu un mare potential de crestere pentru ING, iar in centrul atentiei vor fi anul acesta pensiile facultative. Angajatorii sunt tot mai interesati de aceste produse, iar oamenii sunt mai constienti de necesitatea lor", afirma seful companiei de asigurari de viata. ING si-a propus sa atraga anul acesta 200.000 de clienti la pensiile facultative si estimeaza ca numarul total de participanti din piata va ajunge la cel putin 500.000. In cazul in care compania isi va atinge acest obiectiv, Bram Boon spune ca activitatea de administrare de pensii private ar putea trece pe profit dupa 5-6 ani, mai devreme decat cea de administrare a pensiilor obligatorii.
Pe piata pensiilor obligatorii, unde ING este lider, cu peste 1,38 milioane de clienti, grupul si-a stabilit ca obiectiv atragerea a 42.000 de noi participanti, potrivit lui Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO