Bănci și Asigurări

Self'Bank-urile ING trec la vanzari incrucisate si tintesc piata firmelor mici

Self'Bank-urile ING trec la vanzari incrucisate si tintesc piata firmelor mici

Albert Roggemans, director general adjunct al ING Bank: Pana la sfarsitul anului vom ajunge la 200 de locatii, cumuland unitati Self'Bank si sucursale de wholesale. Avem in prezent peste 275.000 de clienti persoane fizice, iar tinta este sa ajungem la un milion.

07.02.2007, 14:56 143

Reteaua de unitati pentru retail a ING Bank va oferi de luna viitoare servicii si pentru firmele de mici dimensiuni, iar pe parcursul anului va imbogati si oferta pentru clientii individuali cu produse de pensii private.
"Avem in prezent peste 275.000 de clienti persoane fizice", spune Albert Roggemans, director general adjunct al ING Bank responsabil cu coordonarea diviziei de retail.
ING Bank, un jucator orientat traditional catre clientii corporativi, a demarat operatiunile pe zona de retail in 2004, cand a adus pe piata un concept nou pentru acel moment - unitati operate in regim de franciza, in cadrul carora clientul realizeaza singur operatiunile. Unitatile, denumite Self'Bank, permit retragerea si depunerea de numerar, precum si realizarea de transferuri intra si interbancare, serviciile fiind oferite pe baza unui card. In prezent, ING opereaza 112 unitati Self'Bank si 24 de sucursale wholesale, dedicate clientilor corporativi, dar care au si zone de servicii pentru clientii individuali.
"Pana la sfarsitul anului vom ajunge la 200 de locatii, cumuland unitati Self'Bank si sucursale de wholesale", anticipeaza Roggemans.
Seful retailului de la ING spune ca, intr-o prima faza, oferta pentru firmele mici va cuprinde un cont curent, asemanator cu cel oferit pentru persoanele fizice. Banca include in categoria firmelor de mici dimensiuni pe cele care realizeaza o cifra de afaceri anuala mai mica de 1,5 milioane de euro.
Pentru clientii individuali, banca are in oferta carduri de debit care au atasat un cont curent, care aduce in prezent o dobanda de 6,4% pe an, indiferent de sold. Dobanda se calculeaza zilnic la sold si se vireaza in cont lunar. Potrivit lui Roggemans, in cazul contului dedicat clientilor persoane juridice, dobanda va fi ceva mai mica, intrucat managementul lichiditatilor este mai dificil.
Pana la sfarsitul lui 2006 urmeaza sa fie completata oferta pentru firmele de mici dimensiuni, cu produse de finantare.
In ceea ce priveste clientii persoane fizice, Roggemans considera ca oferta de produse si servicii bancare actuala este destul de larga.
"Acoperim acum 99% din nevoile clientilor. Nu vrem sa ajungem la 102%, pentru ca sofisticarea poate altera calitatea. Vrem sa fim foarte eficienti", explica el. Pe partea de produse de economisire, ING ofera doar un cont curent, care permite insa si pastrarea de fonduri in conditii destul de avantajoase, avand in vedere flexibilitatea acestui instrument. Pe zona de produse de finantare, banca ofera credite ipotecare, iar din 2006 portofoliul a fost completat cu imprumuturi pentru nevoi personale garantate cu ipoteca si credite de consum de mica valoare, fara garantii imobiliare.
Urmatorul pas ar putea fi cardurile de credit propriu-zise insa o decizie in acest sens va fi luata mai tarziu. Deocamdata, banca ofera clientilor o facilitate de descoperit de cont pentru cardurile de debit. Plafonul de finantare este de 1,5 ori venitul lunar al clientului.
Pe de alta parte, unitatile Self'Bank vor fi dotate cu noi aparate - cititoare de coduri, care vor permite plata mai rapida a facturilor pentru principalii furnizori de utilitati. Aceasta facilitate a fost inclusa de la inceput in proiectul de tip self-banking initiat anul trecut de BCR si care urmeaza sa fie dezvoltat in cursul lui 2007.
In prezent, la ING facturile pot fi platite prin transfer bancar (realizat la Multimat-ul instalat in Self'Bank), ceea ce presupune insa tastarea contului si a instructiunilor de plata.
In toamna trecuta, ING Bank a incheiat un parteneriat cu compania de asigurari Generali, in cadrul caruia politele pentru casa si cele CASCO sunt vandute prin intermediul unitatilor Self'Bank ale ING (Office). Cooperarea cu Generali completeaza astfel oferta de produse de asigurare de viata ale ING, cu asigurari pentru locuinte si autovehicule. Politele au fost denumite ING Asigurare Locuinta si ING Casco. Generali plateste bancii un comision de 10%-12% la politele ING Casco si de 20% la cele pentru asigurarea locuintei.
Roggemans se declara "foarte multumit" de colaborarea cu Generali, in special in ceea ce priveste vanzarea de asigurari de locuinta. O extindere a parteneriatului nu a fost insa luata in calcul, pentru moment.
Pe de alta parte, ING va include in oferta pentru clientii individuali si produse de asigurari de pensii, care vor fi dezvoltate de divizia de asigurari a grupului.
De altfel, Roggemans spune ca reteaua de ING Office-uri va fi utilizata pentru sustinerea vanzarilor incrucisate ale produselor oferite de diferitele divizii ale grupului, cum ar fi finantari in leasing.
In alta ordine de idei, banca va incerca sa extinda si functionalitatile serviciului de home-banking destinat clientilor individuali, prin includerea de plati externe, insa acesta este subiectul unor discutii cu autoritatile de reglementare. In prezent, pentru platile externe este necesara completarea unor formulare pe suport de hartie, astfel ca acestea nu pot fi derulate prin canalul de banca la distanta.
Seful retail-ului de la ING isi mentine convingerea din vara trecuta (cand a fost cooptat in conducerea sucursalei locale a grupului olandez) ca o retea de 250-300 de locatii este suficienta pentru a asigura o buna acoperire la nivel national. Aceasta in conditiile in care, remarca el, Romania inregistreaza inca o dezvoltare puternica pe zonele urbane si mai putin pe cele rurale. Atingerea acestui nivel al retelei este preconizata pentru anul 2008, cand numarul de clienti ai bancii ar trebui sa urce la un milion.
ING Bank Romania functioneaza ca o sucursala a ING Bank Amsterdam. La sfarsitul anului trecut, banca detinea active de aproape 2,14 miliarde de euro, respectiv 4,2% din totalul activelor din sistemul bancar local. Cota de piata a olandezilor a inregistrat astfel o scadere cu 1,1 puncte procentuale fata de decembrie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO