Bănci și Asigurări

Sorin Popa devine oficial numărul doi din BRD

Sorin Popa devine oficial numărul doi din BRD

Autor: Cristian Hostiuc

19.09.2011, 00:00 1644

Sorin Popa, 47 de ani, a preluat poziţia numărul doi în BRD-SocGen, a doua mare bancă din România, francezii de la Société Générale, acţionarul majoritar, şi consiliul de administraţie al BRD oficializând astfel o structură de management care funcţiona deja.

Popa are acum funcţia de director general delegat al băncii, după ce înainte poziţia era de director general adjunct (vicepreşedinte). Preşedintele şi directorul general al BRD este Guy Poupet, care a venit la Bucureşti la finalul lui 2009. Popa a lucrat cu toţi cei trei preşedinţi francezi pe care SocGen i-a trimis la Bucureşti din momentul în care au cumpărat BRD.

Popa a intrat în ianuarie 1993 la sucursala de la Bucureşti a Société Générale, iar odată cu preluarea BRD de către francezi în 1999 el a fost cooptat în structura de management a băncii. El a absolvit Academia de Studii Economice, iar imediat apoi a lucrat la Piteşti într-o fabrică de componente auto.

Între 1990 şi 1992 a lucrat în administraţia financiară ca inspector. În 1992 a absolvit un curs de master la Universitatea din Toulouse.

După preluarea BRD de către SocGen, Popa a fost responsabil de restructurarea operaţiunilor şi de implementarea noii strategii de retail care a dus la extinderea puternică a băncii la mijlocul anilor 2000. Retailul, susţinut de o reţea de peste 900 de unităţi, aduce cea mai mare parte din veniturile BRD.

În locul lui Popa, pe poziţia de director general adjunct vine Marinel Gheorghe, fostul secretar general al băncii. Banca are acum patru directori generali adjuncţi (poziţii de vicepreşedinţi).

BRD este cea mai profitabilă instituţie de credit din România, având cel mai mare profit net (282 mil. lei, echivalentul a 67 mil. euro) din sistemul bancar, cu o pondere de 73% din câştigul total al primelor zece bănci pe semestrul I (380 mil. lei) şi dublu faţă de tot sistemul bancar (144 mil. lei). BRD este cotată la Bursa de Valori Bucureşti, având o valoare de piaţă de 1,8 mld. euro. Banca avea la jumătatea anului active de 47 mld. lei (11,2 mld. euro), reprezentând o cotă de piaţă de 14,1%. Ca active, BCR, controlată de austriecii de la Erste, este cea mai mare bancă locală, având o cotă de piaţă de 20,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO