Bănci și Asigurări

Speculatorii propulseaza euro peste pragul de 3,4 lei

06.03.2007, 17:55 17

Leul a pierdut teren din nou in fata euro, dupa ce inca din primele ore de tranzactionare pe piata valutara interbancara au aparut ordine de cumparare de valuta din partea jucatorilor speculatori.
BNR a calculat ieri un curs de 3,4006 lei pentru un euro, cu 0,8 bani peste nivelul precedent. Aceasta este prima data cand euro urca peste pragul de 3,4 lei de la sfarsitul lunii ianuarie. Dolarul a castigat 1,39 bani, urcand la 2,5910 lei.
Cotatiile au urcat pe piata valutara de la Bucuresti inca de la inceputul zilei de la 3,39 lei pentru un euro la peste 3,4 lei pentru un euro. De la acest nivel oscilatiile s-au inscris insa intr-o banda ingusta. Astfel, la sfarsitul sedintei de tranzactionare euro era cotat la 3,3960/3,4010 lei, la acelasi nivel de la jumatatea zilei.
"Volumele tranzactionate au fost semnificative. Am vazut cumparari agresive de valuta, dar si vanzari semnificative in prima parte a zilei, insa cotatiile nu au fluctuat sensibil fata de nivelul de 3,4 lei pentru un euro", a comentat un dealer. Pietele valutare si cele de capital din economiile emergente din regiune au fost ieri maturate de un nou val de inchideri de pozitii speculative.
Astfel, zlotul polonez a inregistrat chiar la inceputul zilei o depreciere de aproximativ 1% in fata euro comparativ cu inchiderea de vinerea trecuta. Ulterior piata poloneza s-a echilibrat, cotatiile inregistrand scaderi usoare. In ultimele luni corelatia dintre evolutia leului si cea a zlotului a fost puternica, in conditiile in care marii jucatori speculatori isi fundamenteaza deciziile de investitii la nivel regional. Forintul maghiar nu a fost la fel de puternic afecat de miscarile de ieri.
BNR a atras ieri de pe piata monetara depozite pe o luna in valoare de 1,76 miliarde de lei (517 milioane de euro).
Suma sterilizata reprezinta numai 35% din ofertele totale inaintate de bancile comerciale. La operatiunile de ieri au participat 21 de banci comerciale.
Dobanzile sunt la niveluri ridicate, osciland in jurul nivelului de 8% pe an, inclusiv pentru scadentele pe termen scurt. Bancile pot plasa in aceasta perioada lichiditatile excedentare in conturile de rezerve minime la BNR, astfel ca leii care nu au fost sterilizati nu pun presiune puternica pe dobanzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO