Bănci și Asigurări

Ce spune Bogdan Neacşu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Bancilor (ARB), privind verificările Consiliului Concurenţei la bănci în privinţa ROBOR: "Creşteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât şi la nivelul pieţelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaţionist"

Ce spune Bogdan Neacşu, preşedintele Consiliului...

Autor: Claudia Medrega

02.11.2022, 16:08 740

Preocuparea Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori şi în modul de remunerare a depozitelor, este normală, chiar binevenită şi este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă şi sunt, împreună cu băncile, în serviciul populaţiei, susţine Bogdan Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Române a Bancilor  (ARB)

El consideră că nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populaţiei.

“Creşteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât şi la nivelul pieţelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaţionist. Piaţa banilor este o piaţă liberă, în care preţurile – ratele dobânzilor – se formează pe baza lichidităţii (raportul cerere-ofertă) şi încorporează atât condiţiile curente de piaţă, cât şi anticipaţiile jucătorilor din piaţă, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată şi multiple incertitudini”, susţine şeful ARB.

Faptul că semnalele legate de evoluţia preţurilor au contribuit la creşterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puţin de 1,5% la începutul anului – în cazul depozitelor pentru populaţie, până la 7,5% - media la nivelul pieţei la sfârşitul lunii septembrie este o ilustraţie a modului de funcţionare a mecanismelor de piaţă şi arată că băncile sunt în concurenţă pentru a-şi acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienţI, concluzionează Neacşu.

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi  dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Surse oficiale au confirmat pentru ZF această informaţie.

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt  Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evo­luează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat, Mugur Isărescu, guver­natorul BNR, spunând în vară că băncile au „sărit calul“ şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

Miercuri, BNR a afişat un ROBOR la 3 luni de 8,20% şi un indice ROBOR la 6 luni de 8,31.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO