Bănci și Asigurări

Strainii au facut economii pe termen mediu si lung de 1,6 mld. euro in bancile locale

28.05.2007, 14:17 14

Depozitele pe termen mediu si lung ale clientilor straini deschise in banci locale au urcat la echivalentul a 1,6 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor publicate de BNR.
Depozitele respective sunt asimilate datoriei externe a Romaniei pe termen mediu si lung, iar dobanzile aferente intra in calculul serviciului datoriei. In primul trimestru, bancile le-au platit clientilor nerezidenti dobanzi insumand 14 milioane de euro. Depozitele persoanelor fizice rezidente, atat in lei, cat si in valuta, insumau echivalentul a 15,3 miliarde de euro la sfarsitul trimestrului I.
Cresterea substantiala a economiilor pastrate de straini in bancile romanesti poate fi explicata prin mentinerea unui diferential atractiva intre dobanzile de 6-7% oferite pe piata locala la depozitele in lei si cele de 2-3% oferite pe piata zonei euro.
De asemenea, statutul leului de moneda deplin convertibila a intarit increderea in plasamente in moneda romaneasca. La depozitele pe termen mediu si lung de 1,62 miliarde de euro se adauga cele pe termen scurt, estimate de BNR la circa 2,4 miliarde de euro, cu caracter speculativ.
Depozitele strainilor au devenit componenta cea mai dinamica a datoriei externe a Romaniei.
La nivelul primului trimestru al acestui an, datoria externa privata s-a majorat cu 6,5% fata de decembrie 2006, ajungand la 16,8 miliarde de euro, la care se adauga debite de 168 de milioane de euro, contractate cu garantia statului.
Datoria externa contractata de stat sau de entitati publice a continuat sa scada, inregistrand un minus de 1,5% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2006, respectiv un sold de 10,56 miliarde de euro.
Per ansamblu, datoria externa totala a Romaniei a ajuns la aproape 30 de miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 5,6% fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut. In conditiile mentinerii tendintei de crestere lenta a dobanzilor la finantarile in euro, serviciul datoriei externe pe primul trimestru a insumat peste doua miliarde de euro. Implicit, costul rambursarii creditelor cu tot cu dobanzile aferente a ajuns sa cantareasca vizibil mai greu prin raportare la incasarile valutare din exporturi: de la o pondere de 19,5% la nivelul anului 2006, la 22,6% pe trimestrul I 2007.
Principalul motor al cresterii datoriei externe este cererea de finantari a sectorului privat, care gaseste in continuare oferte din afara la costuri mai scazute decat ceea ce pot oferi bancile locale in primul rand din cauza rezervelor minime obligatorii la valuta.
Ca urmare, unele banci au continuat sa origineze finantari in euro care sa fie apoi inregistrate in bilanturile bancilor-mama pentru a putea ramane competitive.
Implicit, BNR vehiculeaza date statistice distorsionate in privinta raportului dintre creditul in lei si cel in valuta, sume considerabile in euro fiind "exportate", in timp ce expunerea in valuta a companiilor locale continua sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO