Bănci și Asigurări

Străinii au retras într-un an 1,3 mld. euro din depozitele la termen. Faţă de vârful din 2011, soldul s-a înjumătăţit

Străinii au retras într-un an 1,3 mld. euro din...

Autor: Claudia Medrega

18.10.2016, 00:07 437

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de stră­ini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare pri­mite de la acţionari, s-au apropiat în august de pragul de 4 mld. eu­ro, în scădere cu 1,3 mld. euro faţă de aceeaşi lună de anul trecut şi la jumătate faţă de maximul atins în vara anului 2011.

Comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului trecut, de­po­zitele străinilor sunt mai mici cu aproximativ 840 mil. euro.

Depozitele nerezidenţilor au atins minimul ultimilor nouă ani, înregistrând cel mai scă­zut sold din primăvara anu­lui 2008, când criza finan­cia­ră începea să se resimtă. Un nivel mai mic al depo­zi­te­lor străinilor a fost înregistrat în primăvara anului 2008, de 3,5 mld. euro.

În ultimii ani, a prins viteză ritmul de scădere a aces­tor depozite, care repre­zintă, de fapt, forme de finan­ţare a subsi­diarelor locale de către băncile străine, fiind una din principalele modalităţi de sus­ţinere a filialelor în anii de criză.

Procesul de dezintermediere din partea băncilor-mamă a continuat să fie ordonat, ceea ce a contribuit la atenuarea sem­nificativă a vulnerabilităţilor legate de necorelarea pe va­lute a operaţiunilor bancare, apreciază BNR.

În ultimii ani, depozitele atrase de bănci de pe plan local au reuşit să depăşească volumul creditelor acordate, diminuându-se dependenţa de finanţarea externă de la băncile-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO