Bănci și Asigurări

Strainii vad perspective roz pentru titlurile Erste, pe seama preluarii BCR

Strainii vad perspective roz pentru titlurile Erste, pe seama preluarii BCR

Finalizarea privatizarii este blocata la Curtea Constitutionala, pana la numirea celui de-al noualea judecator

29.09.2006, 19:19 20

Analistii bancilor de investitii Morgan Stanley si Dresdner Kleinwort recomanda cumpararea de actiuni Erste Bank si au majorat tintele de pret pe actiune de la 52,5 euro la 56,7 euro, respectiv de la 55 la 56 de euro, anticipand efecte financiare pozitive de pe urma preluarii BCR.
Ieri la pranz, titlurile Erste erau in crestere, pretul depasind nivelul de 49,75 euro, dupa ce in prima parte a zilei alunecase pana la 49,38 euro.
Pana acum, nici investitorii, nici analistii nu s-au aratat preocupati de faptul ca grupul austriac are de asteptat inca o luna pana sa preia cea mai mare banca romaneasca, dupa alte doua amanari ale termenului de finalizare a tranzactiei.
In acest moment nu exista insa nicio garantie ca noul termen stabilit pentru 20 octombrie va fi respectat, atat timp cat PNL si PD nu fac inca nimic pentru deblocarea procedurii de la Curtea Constitutionala, prin numirea celui de-al noualea judecator.
In urma cu o saptamana, Curtea nu a putut da un verdict asupra constitutionalitatii legii de aprobare a privatizarii din cauza ca votul a fost egal, patru la patru. Pana la numirea celui de-al noualea judecator, care sa poata usura luarea unei decizii, Curtea nu are nicio baza in virtutea careia sa reia votul. De asemenea, judecatorii existenti nu au niciun motiv sa revina asupra votului initial, atat timp cat nimic fundamental nu s-a schimbat intre timp.
Practic, judecatorii nu trebuie sa decida daca privatizarea BCR este buna sau nu, ci doar daca textul votat de Parlament este conform prevederilor legale in vigoare.
In aceste conditii, finalizarea procesului de privatizare ramane la mana Curtii Constitutionale, pentru ca Erste nu va plati niciun cent pana cand nu apare in Monitorul Oficial legea de aprobare a transferului de proprietate.
Pe de alta parte, nici Guvernul, nici Parlamentul nu pot impune Curtii o anumita agenda, chiar daca cel de-al noualea judecator va fi numit in cel mai scurt timp posibil. Deocamdata, nici macar nu au fost discutate oficial posibile candidaturi.
Intre timp, austriecii nu au decat sa rabde in continuare, desi timpul pierdut le-ar putea complica planurile. Ei sunt in imposibilitatea sa preia conducerea Consiliului de Supraveghere al BCR si inca nu pot lua o serie de decizii importante pentru integrarea bancii in grupul austriac.
Pana la finalizarea tranzactiei cu statul roman, austriecii nu lanseaza nici oferta de cumparare a actiunilor detinute de salariatii BCR, respectiv de schimb al acestora cu actiuni Erste. Salariatii ar putea avea optiunea sa primeasca o actiune Erste pentru fiecare sase actiuni BCR detinute. Rata de schimb va fi stabilita la momentul ofertei luand in calcul pretul de 7,65 euro/actiune platit de Erste statului.
Dresdner Kleinwort crede ca preluarea BCR va avea un efect de crestere semnificativa a profitului Erste, peste media industriei bancare europene.
De asemenea, Morgen Stanley afirma ca grupul austriac are una dintre cele mai bune perspective de crestere din Europa. Mai mult, crede ca tinta conducerii Erste de a obtine un randament al investitiei de 10% ar putea fi depasita.
In acest context, schimbul de actiuni BCR cu titluri Erste poate fi avut in vedere ca o alternativa atractiva, avand in vedere ca listarea BCR nu se va petrece prea curand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO