Bănci și Asigurări

Sucursalele bancilor straine pot sa speculeze mai multa valuta

10.06.2005, 19:31 41

Hotararea a fost publicata ieri in Monitorul Oficial. Modificarea vizeaza tranzactiile valuta contra lei efectuate pe piata valutara interbancara.

Pana in prezent, sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din strainatate puteau sa vanda sau sa cumpere valuta in nume propriu, fara a efectua si o tranzactie inversa, in limita a un milion de euro.

"Cred ca este un lucru bun pentru piata. Pe termen scurt nu cred insa ca o sa vedem efecte extraordinare. Cei care sunt vizati de aceasta modificare nu reprezinta majoritatea jucatorilor de pe piata. In plus, nu cred ca cineva vrea sa isi asume riscuri foarte mari doar pentru ca are voie", spune Dorin Badea, dealer-sef la Bancpost.

Pe piata romaneasca sunt prezente mai multe institutii de credit straine prin sucursale proprii. Astfel, grupul financiar olandez, ING, grupul elen National Bank of Greece, GarantiBank, Anglo Romanian Bank Limited, MISR Romanian Bank Cairo, Banca Italo-Romena si Banca di Roma sunt prezente pe piata prin intermediul unor sucursale. Aceasta le permite sa opereze in conformitate cu reglementarile valabile in statele unde sunt inregistrate, fara a se supune normelor impuse de BNR. Celelalte grupuri financiare straine care au dorit sa intre pe piata romaneasca au cumparat o banca locala sau au deschis una, cu personalitate juridica romana. Grupul National Bank of Greece mai opereaza in tara si Banca Romaneasca, pe care a achizitionat-o la sfarsitul lui 2003.

"Nu vad un impact semnificativ in urma acestei modificari. Poate daca se modifica modul de calcul pentru celelalte banci am fi vazut o lichiditate mai mare in piata", spune un alt dealer.

Pentru bancile inregistrate ca societati pe actiuni romanesti, limita in pozitia valutara este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate si fondurile proprii. Limita individuala pentru operatiunile realizate de bancile romanesti intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta), nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii.

Regimul sucursalelor bancilor straine este diferit de cel al institutiilor de credit romanesti, intrucat aplicarea cotei de 10% din fondurile proprii ar avea in vedere capitalurile bancilor-mama, care in unele cazuri depasesc valoarea intregului sistem bancar din Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent ca, in functie de evolutia fluxurilor de capital strain spre economia romaneasca, se va lua decizia majorarii limitei de expunere peste 10% din fondurile proprii. Limitele de expunere impiedica bancile sa efectueze tranzactii valutare de volume foarte mari in nume propriu.

Volumele tranzactionate pe piata valutara au scazut insa dramatic in ultima perioada, in conditiile in care cumpararile succesive ale bancii centrale au mentinut cotatiile intr-o banda ingusta, deasupra pragului de 36.000 de lei pentru un euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat miercuri pana la 33 de milioane de euro, cel mai redus nivel inregistrat de la sfarsitul lui 2003. Dealerii spun ca volatilitatea redusa, care limiteaza posibilitatile de speculatii, a dus la scaderea interesului de tranzactionare. Pe pietele mature, operatiunile speculative genereaza cea mai mare parte a volumelor tranzactionate. Inclusiv bancile evita momentat sa desfasoare operatiuni de amploare, limitandu-si mult expunerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO